Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Europljani bez struje zbog kvara u Njemačkoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pogreška u podešavanju prijenosa električne energije između vjetroelektrana i drugih izvora električne energije u Njemačkoj mogla bi biti jedan od uzroka velikog raspada elektroenergetskog sustava u Europi u subotu navečer zbog kojeg je bez struje ostalo oko 10 milijuna ljudi.

Kada vjetroelektrane osiguravaju veliku količinu električne energije, mora se podesiti prijenos struje iz drugih izvora, kazao je glasnogovornik ministarstva u Duesseldorfu, dodavši da je u subotu navečer porasla količina energije iz vjetroelektrana, a da se nije dovoljno smanjio dotok energije iz drugih energetskih izvora.

Pročitajte i ovo Ilustracija JAKO OPREZNI Trgovački lanci skraćuju radno vrijeme i gase svjetla: Pripremaju se veliki rezovi radi štednje energije Slika nije dostupna HEP obavijestio Zapadni dio Zagreba: Saznajte kada neće imati električne energije

- Vjerojatno se dogodila pogreška kod tog podešavanja, kazao je.

Kako navodi njemačka mreža za prijenos električne energije EON Netz, ovaj golemi kvar mogao bi biti posljedica isključenja visokonaponskog voda na sjeverozapadu Njemačke kako bi se propustio norveški brod za krstarenje po rijeci Ems na putu prema nizozemskoj luci Eemshaven.

Oko deset milijuna ljudi ostalo je u mraku u noći na nedjelju,
priopćila je u nedjelju francuska mreža za distribuciju električne
energije (RTE).

Prema informacijama koje je dobio AFP, bez struje su ostali Nijemci, Talijani, Španjolci, Portugalci, Belgijanci, Nizozemci, Hrvati i Austrijanci.

Redovita opskrba, nakon prekida u 22.00 sata po srednjoeuropskom vremenu, posvuda je ponovno uspostavljena između 22.30 i 23.00 sata.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene