Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zarada na tuđim mukama

Beskućnik pomogao djevojci s posljednjim novcem iz džepa, ona mu se odlučila odužiti, no onda se dogodio obrat

Kate McClure i Johnny Bobbitt Jr. (Foto: GoFundMe)
Kate McClure i Johnny Bobbitt Jr. (Foto: GoFundMe) Foto: GoFundMe
Nakon što je 14.000 ljudi doniralo golemi novac za pomoć jednom beskućniku dobra srca, u javnost izlazi priča kako se on tim novcem uopće ne koristi, nego oni koji su započeli kampanju.

Prošlog listopada beskućnik Johnny Bobbitt Jr. sa svojih je posljednjih 20 dolara platio gorivo Kate McClure koja je na cesti u Philadelphiji ostala praznog rezervoara. Zauzvrat je McClure s dečkom Markom D'Amicom započela kampanju ''Financiraj me'' na istoimenoj web stranici za doniranje novca.

Pročitajte i ovo Lažna novčanica od 50 eura - 3 Traže ga Cigarete platio novcem s filmskog seta: Policija izdala važno upozorenje Prosječna zagrebačka plaća iznosi 1355 eura Stigli podaci Imate li je i vi? Objavljeno koliko iznosi prosječna zagrebačka plaća

Ubrzo je kampanja postala viralna te je za Johnnyja u devet mjeseci prikupljeno 402.706 dolara (oko 2.500.000 kuna). Međutim, prema tvrdnjama njegovog odvjetnika, velik dio tog novca Johnny uopće nije dobio.

''Iz onoga što ja mogu vidjeti, na račun kampanje GoFundMe prikupljeno je više od 402.000 dolara, a plaćena je naknada od oko 30.000 dolara, a Mark D'Amico i Kate McClure dali su Johnnyju oko 75.000 dolara.

Za Johnnyja bi trebalo ostati još oko 300.000 dolara'', rekao je odvjetnik Chris Fallon za CNN. Novac je doniralo oko 14.000 ljudi. Cilj odvjetnika je izabrati osobu koja bi nadzirala trošenje tog novca kako bi oni koji su donirali znali na što je novac otišao.

Glasnogovornik webstranice GoFundMe rekao je da se istražuju tvrdnje o zlouporabi novca.

Drama oko novca započela je kada je D'Amico Johnnyju kupio kamper i parkirao ga ispred svoje kuće u New Jerseyju, iako mu je obećao kupiti kuću.

''To nije bio Johnnyjev izbor te ga se nije ništa pitalo o tome. Johnny bi radije živio tamo gdje je živio i prije, u Sjevernoj Karolini. To bi bilo mnogo bolje okruženje'', rekla je Jacqueline Promislo, druga odvjetnica koja također radi na ovom slučaju. Dodaje da u kamperu nije imao pristup hrani i da se nije mogao brinuti o sebi.

Kamper je kupljen novcem prikupljenim u kampanji, a par je Johnnyju kupio i automobil kojeg on nije vozio nego su ga vozili oni. Automobil se na kraju pokvario.

Međutim, odvjetnica otkriva da je Johnny ovisnik o drogama zbog čega mu vjerojatno nisu dali da sam raspolaže s novcem.

Par je u jednom intervjuu izjavio da su Johnnyju dali polovicu prikupljenog iznosa, ali drugu čuvaju dok ne pronađe posao i odvikne se od droge. D'Amico je rekao da smatra kako davanje tolike količine novca ovisnikuje kao da mu date napunjen pištolj.

Poneki se pitaju od kud paru novac za putovanja po SAD-u i novi BMW, a oni kažu da su to sami platili od svog zarađenog novca. Iako, D'Amico priznaje da je na kockanje potrošio oko 500 dolara iz kampanje, ali da je taj novac vratio.

Beskućnik na čije je ime uplaćno više od 400.000 dolara, a potrošen tek manji dio, trenutačno opet živi na ulici te nije završio program odvikavanja od droga.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene