Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vođa talijanskog desnog centra Silvio Berlusconi, koji se nalazi na udaru kritika svojih koalicijskih saveznika, u nedjelju je objavio da raspušta stranku Forza Italia i osniva novu.


Okružen pristašama na središnjem milanskom trgu, Berlusconi je kazao da će u ponedjeljak službeno predstaviti Stranku talijanskog naroda za slobodu. Izrazio je uvjerenje da će nova stranka biti "protagonist talijanske politike u nadolazećim desetljećima".

Vezani članci Izbori u MOST-u - 5 MOST bira novo vodstvo stranke elektorničkim putem, uveli su i dvije nove funkcije Darko Milinović osnovao stranku LiPO - 2 Službeno formirana stranka LiPO, Milinović poručio: ''Postajemo najjača politička regionalna stranka desnog centra''

Taj 71-godišnji medijski tajkun i bivši premijer također je kazao da je Forza Italia tijekom vikenda sakupila sedam milijuna potpisa diljem zemlje tražeći da predsjednik Giorgio Napolitano raspusti parlament i sazove prijevremene izbore.

No, čelnik krajnje desnog Nacionalnog saveza Gianfranco Fini tu je inicijativu ranije nazvao kontraproduktivnom i optužio je Berlusconija da ne uspjeva ujediniti desni centar. Opstanak široke ujedinjene desne oporbe uvjetovao je promjenom političke strategije.

"Došlo je vrijeme ili da desnica pokaže jedinstvo, pronađe svoju misiju, ponudi ovoj zemlji program, ili da svatko od nas krene svojim putem", izjavio je Fini.

Berlusconija su ovaj tjedan također kritizirala još dva koalicijska partnera, populistička Sjeverna Liga i Unija demokršćana, zašto nije htio pregovarati o reformi talijanskog izbornog zakonodavstva.

Pritisak na Berlusconija za promjenom strategije političkog
djelovanja znatno je pojačan nakon što je lijeva vlada Romana Prodija u četvrtak dobila parlamentarnu potporu za novi proračun, iako je Berlusconi nudio javne oklade da se to neće dogoditi.

Prema mišljenju analitičara, Berlusconi je ovim iznenadnim osnivanjem nove stranke odlučio pozitivno odgovoriti na neke kritike svojih partnera.