Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Berlin: Zaštitari u školama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nekoliko škola u berlinskoj četvrti Neukoeln uvelo je zaštitare koji bi trebali suzbiti pojačano nasilje nad učenicima i nastavnicima u školama tog dijela grada.

'Dosta nam je svakodnevnog nasilja među učenicima. Ovo je jedino rješenje', objašnjava direktorica srednje škole 'Roentgen' Marlis Meinicke - Dietrich.

Pročitajte i ovo Nina Dražin i Dora Kubinger dobitnice nagrade Luka Ritz uzor vršnjacima Nasilje nije hrabrost: Učenice Nina Dražin i Dora Kubinger dobitnice nagrade Luka Ritz Ilustracija Nasilničko ponašanje Uhićen i treći napadač (29) koji je tukao mladiće ispred noćnog kluba

Uprava gradske četvrti Neukoeln odlučila se na unajmljivanje
zaštitara, što je jedinstven slučaj u Njemačkoj, nakon što je u lipnju jedan nastavnik koji je jednog sedamnaestogodišnjaka pokušao udaljiti iz školskog dvorišta pretučen te je s teškim ozljedama završio u bolnici. 

Zaštitari tvrtke 'Germania' iz Bielefelda patroliraju oko 12 škola u Neukoelnu. Patrole su nacionalno mješovite kako bi se 'uspostavilo povjerenje' prema učenicima turske i drugih
nacionalnosti. 

'Ja kao Turčin bolje poznajem mentalitet i mogu bolje reagirati na škakljive situacije', rekao je jedan od zaštitara.

Berlinske gradske vlasti protive se angažmanu privatnih zaštitara u javnim školama.

'Borba protiv nasilja je moguća jedino kroz preventivni rad i
pojačano obrazovanje', smatra gradski pročelnik za unutarnja pitanja Erhard Koerting, a pročelnik za obrazovanje Juergen Zoelner smatra da bi policiju i zaštitare trebalo zvati samo u slučaju nužde.

Koliko je privatna zaštita škola problematična pokazuje i činjenica da je jedna zaštitarske tvrtka odbila preuzeti spornu zadaću.

Četvrt Neukoeln u kojoj živi preko 80 posto stranaca, uglavnom
Turaka i Arapa, je poznata kao žarište socijanih sukoba i uličnog
kriminala.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene