Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Odluka o isporuci američke vojne opreme Kosovu ne predstavlja oružanu prijetnju Srbiji, izjavio je u utorak načelnik Glavnog stožera Vojske Srbije general-potpukovnik Zdravko Ponoš te ocijenio da je "politički svakako riječ o nekorektnom, neprimjerenom i štetnom potezu" američke administracije.


"Odluka predsjednika SAD-a Georga Busha da odobri isporuku vojne opreme neovisnom Kosovu zaslužuje pozornost, i to nije korak u dobrom smjeru. To je pogrešna stvar", izjavio je Ponoš u razgovoru za agenciju Tanjug čije dijelove u utorak prenose beogradski elektronički mediji.

Vezani članci Aleksandar Vučić Biden potiče Srbiju na priznanje Kosova, Vučić odgovorio: ''Već sam im jedanput u lice rekao što mislim o tome...'' Pucnjava na Kosovu Pucnjava na Kosovu: Muškarac pobjegao iz policijske postaje, policijac ga ranio u rame

On je kazao da ne vjeruje da to bitno remeti vojnu ravnotežu u regiji i ne predstavlja izravno vojnu prijetnju Srbiji. "Bilo bi, uostalom, jako loše kada bi naoružavanje dvije i pol tisuće ljudi predstavljalo izravnu, ili trenutačnu, oružanu prijetnju Srbiji", rekao je Ponoš.

Ocijenio je da situacija u kopnenoj zoni sigurnosti nije narušena, ali da je vrlo osjetljiva.

Vojska Srbije pozorno prati situaciju, spremna je poduzimati mjere shodno situaciji na terenu i brzo reagirati zajedno s ostalim snagama sigurnosti Srbije.

"U ovom trenutku nije potrebno dodatno pojačano angažiranje, a jedan od razloga što to ne radimo je i naša namjera da svojim aktivnostima ne odvlačimo pozornost s problema na Kosovu i Metohiji, kojima se KFOR i UNMIK trebaju posvetiti ", rekao je Ponoš.

Govoreći o suradnji Vojske Srbije i KFOR-a uz administrativnu granicu između Srbije i Kosova, Ponoš je rekao da je ona i dalje "vrlo korektna i u skladu s međunarodno preuzetim obvezama dviju strana".