Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Četiri su osobe privedene u petak ujutro u Belgiji nakon što su provedene 22 policijske istrage čiji je cilj bio raskrinkati mrežu za novačenje džihadista koji sudjeluju u borbama u Siriji, izvijestilo je belgijsko državno odvjetništvo.


"Ovo je pitanje povezano s problematikom odlazaka u Siriju. Brojni žele onamo otići da bi sudjelovali u borbama, vjerojatno unutar terorističkih organizacija", stoji u priopćenju državnog odvjetništva te se dodaje da je glavni cilj današnje akcije bio "raskrinkati organizaciju koja provodi novačenja i slanje ljudi u inozemstvo".

Vezani članci Slika nije dostupna Španjolski mediji: U Maroku uhićena osoba povezana s napadima u Kataloniji Slika nije dostupna U Walesu otkrivene tvrtke koje je Islamska država koristila za isporučivanje vojne opreme u Španjolsku

Provedene policijske istrage nemaju nikakve veze s protuterorističkim akcijama provedenim polovinom siječnja protiv "ćelije u Verviersu, kao ni s napadima u Parizu", stoji u priopćenju državnog odvjetništva.

Na području flamanske pokrajine Limbourg nedaleko od granice s Nizozemskom uhićene su četiri osobe. U pretresima stanova nije pronađeno oružje, eksploziv niti streljivo.

VIDEO - ANALIZA Zapad postrožava antiterorističke zakone, teroristi spremni čekati i godinama

U nekadašnjoj rudarskoj pokrajini na sjeveroistoku Belgije u kojoj je policija intervenirala, živi velik broj stranaca. Belgija je u stanju pripravnosti nakon što je 15. siječnja u Verviersu i u Molenbeeku otkrivena džihadistička ćelija, koja je, prema informacijama pravosudnih institucija, planirala napade na policiju i za čijim vođom potraga još uvijek traje. Navodno je riječ o Belgijcu koji se borio u redovima Islamske države u Siriji, a potom otputovao u Grčku.

Prema službenim podacima u posljednjih je nekoliko godina u Siriju iz Belgije otišlo 335 osoba. 184 ih je još ondje, 50 ih je ubijeno, a 101 se vratila u Belgiju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook