Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bečku židovsku školu demolirao Virovitičanin

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odjel za ustavnu zaštitu i suzbijanje terorizma bečke policije potvrdio je da je muškarac, koji je osumnjičen da je jučer provalio i devastirao židovsku školu, Hrvat.

Napadač je u noći od subote na nedjelju provalio u zgradu škole Lauder Chabad i željeznom palicom porazbijao prozore, staklene vitrine i sanitarije na sva tri kata škole.

Pročitajte i ovo Škola Drama u Beogradu Škola danima zataškavala slučaj prolivenog opasnog metala koji je pošpricao učenike Maskirani napadač u Zadru napadnut SDP-ovac Policija još traga za maskiranim muškarcem u Zadru: "Razlog može biti samo jedan"

Radi se navodno o 24-erogodišnjem A.F., koji ima hrvatsku putovnicu, rođenom u Virovitici i s prebivalištem u Zagrebu.

Policija dalje istražuje okolnosti i motive ovog razbijačkog napada na školu.

Današnji austrijski mediji objavljuju informacije o napadu, kojega je židovska zajednica u Beču oštro osudila kao vandalski čin istaknuvši da je riječ o najtežem antisemitskom incidentu u Austriji u posljednjih 20 godina.

Čelnik židovske zajednice Ariel Muzicant kazao je "kako se radi o činu vandalizma, a ne o tragediji. Ništa nije spaljeno, nitko nije ozlijeđen. Ne znamo radi li se o činu mentalno bolesne osobe ili organiziranom političkom aktu. Moramo izbjeći poopćavanja". 

Nakon vandalskoga napada na židovsku školu u Beču Ephraim Zuroff, voditelj središnjega izraelskog ureda Centra Simona Wiesenthala rekao je u ponedjeljak za Jerusalem Post da nije iznenađen "što se to dogodilo u zemlji koja štiti hrvatske nacističke ratne zločince".

Govorio je o slučaju Milivoja Ašnera, "hrvatskoga nacističkog ratnog zločinca koji živi u Klagenfurtu, a hrvatske vlasti više od godinu dana traže njegovo izručenje da bi mu sudile jer je 1941. i 1942. bio šef policije u Požegi".

Austrijanci, kaže Zuroff, "odbijaju vratiti Ašnera u Hrvatsku unatoč tomu što nije austrijski državljanin te nema nikakva razloga da ne udovolje hrvatskom ekstradicijskom zahtjevu".

Zuroff naglašava da Austrija "više od trideset godina nije uspješno gonila nacističke ratne zločince, a u atmosferi nekažnjavanja možda i nije čudno što se događaju tako strašne stvari". 

Veleposlanstvo RH u Austriji osudilo napad

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Austriji s velikim je zaprepaštenjem i zabrinutošću primilo vijest o vandalskom činu napada na zgradu židovske škole Lauder Chabad u Beču za koji je osumnjičen hrvatski državljanin.

Veleposlanstvo najoštrije osuđuje taj kriminalni čin, koji je
usmjeren ne samo prema jednoj obrazovnoj ustanovi, nego i prema židovskoj zajednici u Republici Austriji, dodaje se u priopćenju hrvatskog veleposlanstva u Beču.

Odjel za ustavnu zaštitu i suzbijanje terorizma bečke policije
potvrdio je da je muškarac, koji je osumnjičen da je u nedjelju provalio i devastirao židovsku školu, Hrvat.

Radi se navodno o 24-godišnjem A. F., koji ima hrvatsku putovnicu, rođenom u Virovitici i s prebivalištem u Zagrebu. Hrvatsko veleposlanstvo u Beču još službeno nije zaprimilo potvrdu njegova identiteta.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene