Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

BBC će u utorak, dvanaest godina nakon prvog neuspjelog pokušaja, pokrenuti tv-kanal na arapskom kojim želi konkurirati vodećim panarapskim kanalima, Al-Jazeeri i Al-Arabiyi, a koje su pozdravile potez kao jačanje pluralizma na tržištu, a ne kao opasnost.


BBC Arabic Television počet će emitirati u utorak u 12 sati po srednjoeuropskom vremenu. U prvo vrijeme emitirat će 12 sati dnevno da bi ovog ljeta prešla na cjelodnevno emitiranje.

Vezani članci Požar nebodera u Londonu - 3 Više od 100 vatrogasaca bori se s požarom na neboderu od 19 katova Soho nakon izlaska iz lockdowna Čovjek na čovjeku: Pogledajte kako izgleda popularni londonski Soho nakon izlaska iz lockdowna

"Pokretanje BBC Arapske televizije pozitivno je iz više razloga: ono jača svijet audiovizualnih medija ... jer nudi veći izbor arapskome televizijskom gledatelju", rekao je generalni direktor Al-Arabiye Abdel Rahman Al-Rached.

Slična je reakcija i glavnog urednika Al-Jazeere, Ahmeda Al-Cheikha koji je čestitao BBC-u i pozdravio kao kanal koji nudi "slobodnu i pluralističku informaciju".

BBC je prvi put pokušao osvojiti arapski svijet stalnim informativnim kanalom pokrenutim 1994., što je završilo 1996. zbog neslaganja s saudijskom upravom koja je osiguravala satelitsko emitiranje.

Novinari su otišli u druge arapske redakcije, a neki su sudjelovali u radu Al-Jazeere 1996. koju kontrolira vlada Katara.

Al-Jazeera se nametnula kao prva panarapska televizija, a 2003. je pokrenuta Al-Arabiya koju kontrolira saudijski kapital.

S proračunom od 19 milijuna funti (25 milijuna eura) na početku, a zatim 25 milijuna funti kada će emitirati 24 sata, BBC Arabic Television nada se izboriti svoje mjesto uz njih i doseći 20 milijuna tv gledatelja tjedno do 2010. godine.