Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Barroso: Srbi odlučuju žele li u Europu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbija mora sama odlučiti želi li u Europu ili ne, izjavio je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso tijekom radnoga posjeta Ljubljani.

Barroso se susreo s premijerom Janezom Janšom i sudjelovao u 'Europa forumu' njemačke televizijske postaje WDR koji se tradicionalno održava u okviru Tjedna Europe, a ove je godine održan u Sloveniji, zemlji predsjedateljici Europskom unijom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Barroso: Populizam nije rješenje za Južnu Ameriku Slika nije dostupna Barroso za proširenje EU-a nakon donošenja Ustava

Sudjelujući u raspravi o budućim izazovima vodeće europske integracije, Barroso je spomenuo i nedjeljne izbore u Srbiji, pošto je s tom državom EU potpisao Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

'Građani Srbije sada mogu odlučiti žele li u Europu ili ne, a tu odluku moraju donijeti sami', rekao je predsjednik EK-a.

Glede učlanjenja Turske Barroso je izjavio da je riječ o državi koja je vrlo važna za Europu i svijet te da u Europsku uniju može ući samo kao demokratska i svjetovna država.

Barroso je, među ostalim, izrazio uvjerenje da će Irci na referendumu u lipnju glasovati za ratifikaciju Lisabonskog reformskog ugovora jer, kako je rekao, bude li odbijen, EU nema 'plan B', a da bi stupio na snagu, moraju ga potvrditi sve zemlje članice.

Na stanje u Srbiji osvrnuo se i domaćin slovenski premijer Janez Janša, rekavši da bez predaje haaških optuženika Mladića i Karadžića Haagu ne može biti pomirbe i stabilnosti u regiji, ali da će izgledi za njihovo uhićenje biti veći ako u Srbiji pobijede proeuropske snage.

Barroso i slovenski premijer i predsjedatelj Europskog vijeća Janez Janša te predsjednik Europskog parlamenta Hans Gert Poetering, koji je također sudjelovao u raspravi, naglasili su da glavne teme integracije nakon prihvaćanja reformskog ugovora iz Lisabona ostaju klimatske promjene, međukulturalni dijalog, približavanje europskih institucija potrebama građana, te stvaranje novoga razvojnog ciklusa koji će stvoriti nova radna mjesta.

'Europa ide naprijed i može učiniti više za svoje državljane. To je i smisao njezina postojanja i razlog što nam EU treba više nego ikad. Čvrstom političkom voljom možemo mnogo učiniti, ne samo za naše građane nego i za sav svijet', rekao je Barroso.

Slovenski premijer Janez Janša na forumu je rekao da je EU u zadnjih godinu dana pojačao svoju ulogu globalnog sudionika u pitanjima kao što su borba protiv klimatskih promjena, siromaštva i ilegalnih migracija.

Janša je izrazio zadovoljstvo što je Slovenija pridonijela tim naporima EU-a.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene