Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Barack Obama rekao je u ponedjeljak da dolazak 50-ak pripadnika američkih specijalaca kao savjetnika oporbenih boraca protiv Islamske države (IS) neće prekršiti njegovo obećanje da u Siriju neće slati kopneni rod vojske.


"Imajte na umu da smo već upotrijebili specijalne snage i ovo je zapravo samo produljenje onoga što već činimo", rekao je Barack Obama u intervjuu za "NBC Nightly News".

Bio je to prvi Obamin komentar otkako su u petak Sjedinjene Države objavile da će u Siriji rasporediti pripadnike specijalnih snaga.

"Ne dovodimo američke vojnike na prvu linije bojišnice protiv ISIL-a", rekao je Obama.

Naglasio je da je bio "dosljedan" u obećanju da se SAD neće boriti kao što je činio u Iraku, bataljunima i okupacijama jer "se time ne rješava problem".

Vezani članci Američka vojska u Zadru - 2 Impresivne slike iz Zadra: Američka vojska stigla u Hrvatsku, imaju poseban razlog Marine Le Pen Čelnica francuske krajnje desnice oslobođena optužbi za govor mržnje: Objavila je fotografije zločina Islamske države

Ugledni časopis otkriva pobjedničku kombinaciju 'ruskog Tarzana' Putina u Siriji

Vojnici će biti u misiji "uvježbati, savjetovati i pomoći", rekao je Obama i dodao da će ih biti manje od 50.

Dovođenje američkih vojnika na sirijsko tlo preokret je pošto je dulje od godinu dana SAD predvodio misiju zračnih udara protiv IS-a.

U televizijskom obraćanju u rujnu 2013., Obama je rekao da "američka čizma neće stupiti na sirijsko tlo." U 2014. je isticao da neće slati "borbene vojnike" u Siriju.

Obamina je administracija pod pritiskom da pojača američku borbu protiv IS-a, napose od propasti američkog vojnog programa "uvježbaj i naoružaj" tisuće sirijskih pobunjenika.

Rusija i Iran pojačali su vojnu potporu njihovu savezniku predsjedniku Bašaru al-Asadu u borbi protiv sirijskih pobunjenika koja je počela prije četiri i po godine. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook