Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potrošit će 3,4 milijarde dolara

Autralija kreće u gradnju čistih elektrana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Australska vlada potrošit će 3,4 milijarde američkih dolara u partnerstvu s privatnim ulagačima na gradnju osam komercijalnih elektrana na ugljen i solarnu energiju koje će se koristiti novim 'čistim' tehnologijama, rekao je ministar financija Wayne Swan u utorak.

Swan je rekao da će ovim proračunskim iznenađenjem lijeva australska vlada pomoći financiranje dvije do četiri nove elektrane na ugljen u kojima će ispitati tehnologije separacije i trajnog pohranjivanja ugljičnog dioksida a svaka kapaciteta do 1000 megavata. Sredstvima, za koja vlada očekuje da će biti utrostručena na oko 10 milijardi američkih dolara privatnim ulaganjima, podržat će se i gradnja još dvije do četiri komercijalne elektrane na solarnu ili termalnu energiju istih kapaciteta.

Pročitajte i ovo Ilustracija Istražuje se uzrok Nova nesreća u kineskom rudniku ugljena: Poginulo je 12 ljudi Slika nije dostupna 'Kina je ugljen' Ugljen za deset godina svrgava naftu s trona najtraženijeg energenta

'Potpuno smo odlučni da našim nacionalnim planom gradnje stvorimo gospodarstvo malog onečišćenja koje je Australiji potrebno za budućnost', rekao je Swan. Australija je najveći svjetski izvoznik ugljena i ima veliki interes za takozvane tehnologije 'čistog ugljena' jer do 80 posto njezine električne energije dolazi iz 'prljavih' elektrana na ugljen. Proizvodnja električne energije iz ugljena Australiju također čini jednim od najvećih proizvođača stakleničkih plinova po glavi stanovnika a Australija u globalnoj emisiji tih plinova sudjeluje s 1,5 posto.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene