Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Dogodit će se velika smjena generacija'

Austrijski stručnjak: Rastu napetosti u Kini

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kina se trenutačno u političkom smislu nalazi u 'vrućoj fazi', napetost vlada iza kulisa uoči 18. kongresa što će se održati u listopadu, izjavio je ravnatelj Konfucijeva instituta u Beču Richard Trappl.

Još nije sigurno da će zamjenik kineskoga predsjednika Xi Jinping zaista preuzeti vodstvo zemlje kako se očekuje, a ta neizvjesnost mogla bi biti i uzrok njegova misterioznog nedavnog nestanka iz javnosti, smatra austrijski sinolog.

Na 18. partijskom kongresu u listopadu trebalo bi biti izabrano novih sedam od devet članova politbiroa. Očekuje se i da će odstupiti sadašnji kineski predsjednik i generalni tajnik partije Hu Jintao, koji je na toj dužnosti od 2003., a izabrat će se i novi, 18. centralni komitet partije.

APA podsjeća da još uvijek nije jasno jesu li točni navodi agencije Reuters, prema kojima bi se Xi Jinping, koji se smatra najozbiljnijim kandidatom za nasljednika Hu Jintaoa, uskoro trebao pojaviti u javnosti nakon dvotjednog izbivanja. Navodno je 59-godišnji Xi Jinping zbog tegoba s leđima morao otkazati mnoge službene obveze, između ostaloga i susret s američkom državnom tajnicom Hillary Clinton.

Pročitajte i ovo Konferencija za medije u američkom Kongresu nakon izglasavanja zakona o proračunu Probili rok Američki kongres ipak izglasao proračun: U zadnji tren izbjegnuta blokada države Ilustracija Ususret izborima Ogroman broj građana osjeća se napušteno: Ekstremni desničari znaju kako profitirati na njima

>> Gotovo 40 milijuna Kineza umrlo od gladi 1958.-1961.

Komunistička partija dosad se nije javno oglašavala o Xi Jinpingu, a internetska pretraga unutar Kine koja sadrži njegovo ime blokirana je. U Kini nije običaj da se javno govori o zdravstvenom stanju visokih dužnosnika.

Trappl pretpostavlja da kinesko vodstvo trenutačno na sve moguće načine pokušava spriječiti destabilizaciju zemlje, što bi se moglo dogoditi primjerice nagađanjima koja bi se proširila na internetu. Premda cenzura može dovesti do učinaka suprotnih željenima, kineski vlastodršci svjesno joj pribjegavaju kako bi spiječili nagađanja, smatra austrijski stručnjak.

Na 18. kongresu i u njegovoj pozadini dogodit će se velika smjena generacija u kineskoj politici, koja iziskuje velike napore u planiranju i izgradnji struktura. Nakon kongresa, Kina će odahnuti, smatra Trappl, jer želi mirnu primopredaju vlasti te stoga namjerava spriječiti destabilizaciju i masovne prosvjede, a to je upravo ono što mnogi na Zapadu žele. Trappl smatra da bi Zapad trebao biti zainteresiran da ima Kinu na svojoj strani kad je riječ o stabiliziranju valute i pitanjima okoliša.

Neki su mediji protumačili najnoviji spor između Kine i Japana zbog otočja Senkaku/Diaoyu kao manevar kineskih vlasti, kako bi odvratili pozornost od izostanka Xi Jinpinga iz javnosti. Trappl međutim smatra da nije riječ o odvraćanju pozornosti, nego naprotiv, službenom Pekingu nije 'ugodno' što istodobno ima više briga.

Nitko nije zainteresiran za eskalaciju spora oko otočja, ali Kina smatra da je nužno reagirati na inicijativu Japana da kupi otoke, tvrdi Trappl. Japan možda ovdje pokušava iskoristiti 'vakuum' nastao zbog partijskog kongresa i smjene vlasti u Kini, procjenjuje Trappl. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene