Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najveća glad u povijesti

Gotovo 40 milijuna Kineza umrlo od gladi 1958.-1961.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gotovo 40 milijuna Kineza umrlo je od gladi između 1958. i 1961., piše novinar Yang Jishen u knjizi 'Stele', prvom cjelovitom povijesnom dokumentu o najvećoj gladi u povijesti koju je izazvao komunistički režim u Kini.

'Knjiga je nadgrobni spomenik (stela, nadgrobni spomenik u antičko doba) mome ocu, koji je umro od gladi 1959., ona je nadgrobni spomenik za 36 milijuna Kineza žrtava gladi, nadgrobni spomenik za sustav odgovoran za katastrofu', piše autor u predgovoru francuskom izdanju.

Knjiga je svjedočanstvo o katastrofalnim posljedicama gospodarsko-socijalnog plana 'Veliki skok naprijed' kojim je tadašnji vođa Mao Zedong želio industrijalizirati agrarnu Kinu krajem 50-ih godina. Objavljena je 2008. u Hong Kongu, ali ne i u Kini. Englesko izdanje očekuje se krajem listopada.

Pročitajte i ovo Haiti pomoć ne stiže Nekad rajskim otokom vladaju bande, širi se i zaraza: "Cijeli dan ne jedem, a zatim idem u krevet bez ičega u želucu" Pothranjeno dijete - 2 umiru od gladi "Dijete je prije dva mjeseca imalo 12 kg, a sada ima šest. Sačuvaj nas Bože od onog što dolazi"

>> U rudarskoj nesreći u Kini gotovo 50 poginulih i nestalih

Yang Jisheng, rođen 1940., bio je novinar službene novinske agencije Nova Kina (Xhinhua), a više od deset godina istraživao je na terenu i u arhivu veliku glad nastalu prisilnom kolektivizacijom poljoprivrednog zemljišta.

Cjelokupno kinesko seosko društvo bilo je uništeno. Da bi prehranili gradove, izgladnjivali su seljake. Gorljivost lokalnih partijskih moćnika miješala se s terorom hijearhije, ističe autor. Uljepšani podaci o rekordnim urodima posluživali su se javnosti, a prešućivan je broj umrlih od gladi. U strahu da ne bude proglašen kontrarevolucionarem nitko se nije usudio Maoa Zedonga upozoriti na tragediju.

Krajem 1958., čitava su sela bila desetkovana glađu, slučajevi kanibalizma nisu bili rijetkost, a preživjeli su poludjeli. Na smrt od gladi nadovezalo se nasilje, samoubojstva, napuštanje tisuća i tisuća djece.

Deseci milijuna ljudi 'nestali su samo tako, tiho, bez jauka, u ravnodušnosti i tuposti', piše Yang Jisehng i sjeća se da ni njemu samome nije na pamet palo za smrt oca okriviti tadašnju vlast. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene