Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vladajući austrijski socijaldemokrati otvorili su u srijedu put mogućoj koaliciji s krajnje desnom Slobodarskom strankom (FPOe) nakon izbora u listopadu.


Donoseći niz uvjeta za potencijalne koalicijske partnere, Socijaldemokratska stranka (SPOe) premijera Christiana Kerna zapravo je ukinula 30-godišnju politiku izbjegavanja desničara.

Vezani članci Bivši predsjednik Perua Martin Vizcarra Bivšem predsjedniku države i dvjema ministricama zabranili javnu dužnost jer su primili cjepivo preko reda Ispovijest Poljakinje koja je pobacila unatoč zabrani - 1 Ispovijest žene koja se morala izboriti za pobačaj jer je on zakonom zabranjen: "Ne bih imala ništa, rodila bih mrtvo dijete, a bol bi bila tisuću puta veća“

Među sedam obveznih uvjeta su predanost članstvu Austrije u EU-u, poštivanje ljudskih prava i spolna jednakost.

Kern je rekao da se krajnja desnica protivi njihovoj politici integracije stranaca ili širenja mreže vrtića kako bi više žena moglo raditi.

"To ne znači da mi pred Slobodarsku stranku prostiremo crveni tepih. Radi se o tome da sumnjam da će Slobodarska stranka na kraju donijeti odluke na temelju svojih trenutnih politika", rekao je kancelar.

Zadnju riječ o mogućoj koaliciji imat će članovi SPOe-a. Socijaldemokrati i njihov tradicionalni mlađi partner Narodna stranka (OeVP) sazvali su prijevremene izbore zbog učestalih svađa.

Protivljenje razgovora s desničarima oslabilo je pregovaračku poziciju SPOe-a nakon prethodnih izbora, kaže Kern.

OeVp i njezin popularni čelnik Sebastian Kurz vode u anketama s 34 posto, ispred SPOe-a i FPOe-a s 25 posto. (Hina)