Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Australski sud povukao je iz prodaje analgetik Nurofen nakon što je presudio da je proizvođač varao kupce u pogledu učinkovitosti lijeka.


U Australiji se prodavalo nekoliko različitih oblika Nurofena: Nurofen za bolove u leđima, Nurofen za bolove zbog mjesečnice, Nurofen za migrenu i Nurofen za tenzijsku glavobolju, a sud je utvrdio da se radi o istom pripravku u sva četiri slučaja koji je sadržavao 342 milligrama ibuprofen lizina.

Vezani članci Svađa svjetskih velesila zbog podmornice - 2 Velika svađa svjetskih sila - Francuska najavila povlačenje veleposlanika iz SAD-a i Australije: "Ovo je golema pogreška, nož u leđa" Prosvjed i uhićenja u Melburneu - 5 Veliki prosvjedi protiv mjera u Australiji: Policija u dva grada uhitila više stotina ljudi

Ti Nurofeni za specifične vrste bolova prodavani su po dvostruko većoj cijeni od običnih tableta Nurofena.

Skuplji Nurofen za određenu bol nije bio ništa učinkovitiji od bilo kojeg drugog Nurofena za neku drugu vrstu boli, presudio je sud.

Farmaceutska tvrtka mora u tisku i na svojoj internetskoj stranici objasniti prave učinke Nurofena i njegovih oblika, naložio je sud. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook