Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bezoblična hrpa metala veličine automobilskog motora pronađena na stočnoj farmi u australskoj unutrašnjosti identificirana je kao svemirsko smeće, objavili su australski znanstvenici.


Voditelj planetarija u Brisbaneu Mark Rigby rekao je kako nema sumnje da je predmet koji je lani pronađen kraj Cherlevillea u Queenslandu dio rakete koja lansira telekomunikacijske satelite. 

Vezani članci Nicola Matthews Susjedi su bilo jako zbunjeni kad su je vidjeli kako iznosi smeće, ali ona ima odličan razlog Pula čisti ilegalna odlagališta otpada - 2 Pula odlučila prekinuti Sizifov posao: Zbog neodgovornih pojedinaca uvode se rampe i videonadzor - "Čovjek se može i porezati..."

Prema Rigbyjevim riječima, taj je komad vjerojatno rezervoar za helijevo ili dušikovo gorivo, s rakete koja je vjerojatno upotrebljena za lansiranje satelita u svemir iz Sjedinjenih Država, i to prije više od 18 mjeseci.

"Provjerio sam što je u to doba padalo, kao i orbite i slične podatke, i uspio sam na temelju podatka o tome kad je farmer pronašao komad, suziti vremenski okvir", rekao je.

Farmer James Stirton slučajno je pronašao svemirski predmet na svome imanju od 40.500 hektara, 800 kilometara zapadno od Brisbanea.

"Vozio sam se biciklom i vidio to kraj ceste", rekao je. "Zapitao sam se što je i otišao pogledati. Zaključio sam da je to moralo pasti s neba jer ovdje nema ni traga nekom prometu".

Prema Rigbyjevim riječima, svemirsko je smeće češće nego što ljudi misle.

"U orbiti je u svakome trenutku oko pet tisuća tona satelita koji rade ili ne rade, i ostalog svemirskog smeća", kaže on. "To je kao 450 gradskih autobusa u Brisbaneu", objašnjava.