Prosvjed Black Lives Matter u Australiji
Prosvjed Black Lives Matter u Australiji Foto: Afp

Australska policija u utorak je spriječila održavanje prosvjednog marša Black Lives Matter naredivši razilaženje prosvjednicima koji su se okupili u Sydneyju unatoč službenoj zabrani zbog pandemije koronavirusa.


Prosvjed je organiziran kako bi se skrenula pozornost na smrti Aboridžina u australskim pritvorima, na krilima globalnih prosvjeda protiv rasnih nepravdi i policijske brutalnosti.

Vezani članci Enver Beka postavio šator na Trgu bana Josipa Jelačića - 2 Očajni otac više od 120 noći na Jelačićevu trgu i dalje traži pravdu za svoju kćer: "Ne odustajem, meni je svako dijete bitno" Originalne tetovaže Prekrasne tetovaže izgledaju kao prišivci, pogledajte talentiranog majstora na djelu

Organizatori su odlučili nastaviti s planiranom prosvjednom povorkom unatoč sudskoj odluci kojom je potvrđena policijska zabrana okupljanja radi sprječavanja širenja koronavirusa.

Najveći jednodnevni porast

Australija je u ponedjeljak izvijestila o najvećem jednodnevnom porastu broja novozaraženih uslijed snažnog širenja zaraze u državi Victoriji. Susjedna država New South Wales, čiji je Sydney glavni grad, također se bori s nekoliko žarišta te su vlasti izdale upozorenje da svi koji odluče sudjelovati u prosvjedu riskiraju uhićenje.

Ministar zdravstva Greg Hunt stanovništvo je pozvao da umjesto javnoga okupljanja posegne za društvenim medijima ili organizira tiha bdijenja ispred svojih domova.

U javnom parku odakle je trebala krenuti prosvjedna povorka u kišnom se Sydneyju u utorak okupilo 50-ak ljudi, umjesto prije zabrane očekivanih 500-tinjak. Policija je zadržala organizatoricu Paddy Gibson, dok je ostalima naredila da se raziđu.

Australija dosad ima oko 15 tisuća zaraženih i 167 umrlih od koronavirusa.