Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Okupili se unatoč zabrani

Australska policija rastjerala prosvjednike koji su se okupili zbog pokreta Black Lives Matter

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Australska policija u utorak je spriječila održavanje prosvjednog marša Black Lives Matter naredivši razilaženje prosvjednicima koji su se okupili u Sydneyju unatoč službenoj zabrani zbog pandemije koronavirusa.

Prosvjed je organiziran kako bi se skrenula pozornost na smrti Aboridžina u australskim pritvorima, na krilima globalnih prosvjeda protiv rasnih nepravdi i policijske brutalnosti.

Pročitajte i ovo Prosvjed radnika Autotroleja Traže bolje uvjete Radnici javnog gradskog prijevoznika u Rijeci prosvjeduju: "Izrabljuje ih se i plaća ispod minimalca" Komemoracija za žrtve brutalnog napada u Sydneyju Ubijeno šest osoba Napadač iz Sydneyja ciljao je žene: "Snimke govore same za sebe"

Organizatori su odlučili nastaviti s planiranom prosvjednom povorkom unatoč sudskoj odluci kojom je potvrđena policijska zabrana okupljanja radi sprječavanja širenja koronavirusa.

Najveći jednodnevni porast

Australija je u ponedjeljak izvijestila o najvećem jednodnevnom porastu broja novozaraženih uslijed snažnog širenja zaraze u državi Victoriji. Susjedna država New South Wales, čiji je Sydney glavni grad, također se bori s nekoliko žarišta te su vlasti izdale upozorenje da svi koji odluče sudjelovati u prosvjedu riskiraju uhićenje.

Ministar zdravstva Greg Hunt stanovništvo je pozvao da umjesto javnoga okupljanja posegne za društvenim medijima ili organizira tiha bdijenja ispred svojih domova.

U javnom parku odakle je trebala krenuti prosvjedna povorka u kišnom se Sydneyju u utorak okupilo 50-ak ljudi, umjesto prije zabrane očekivanih 500-tinjak. Policija je zadržala organizatoricu Paddy Gibson, dok je ostalima naredila da se raziđu.

Australija dosad ima oko 15 tisuća zaraženih i 167 umrlih od koronavirusa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene