Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Australac pakistanskog podrijetla Faheem Khalid Lodhi (36) osuđen je u srijedu na 20 godina zatvora zbog zavjere kojoj je cilj bio napad na dalekovodnu električnu mrežu.


Sudac Anthony Whealy je kazao da je zavjera bila u "preliminiranoj fazi", ali da je stroga kazna potrebna jer Lodhijevo djelovanje "pokazuje namjeru da izvede strašan teroristički napad ili napade u Australiji".

Vezani članci Slika nije dostupna Nakon teške nesreće završio u komi, a kad se probudio život mu se promijenio! Slika nije dostupna Tragedija u Omišu: Australac (23) pao u more, plutao prije nego li su ga uočili

Sud je osudio Lodhija na 20 godina kazne zbog ispitivanja o kemikalijama koje se mogu koristiti za izradu eksploziva. Osuđen je i na deset godina zatvora jer je kupio mapu dalekovodne električne mreže i jer je imao priručnik na urdu jeziku o terorističkim tehnikama. On će te dvoje kazne odlužiti paralelno.

Lodhijev je slučaj prvi koji je pao pod sporni antiteroristički zakon u Australiji koji su usvojen kao odgovor na napade 11. rujna u SAD-u. Zakone su osporavale civilne udruge ističući da je za izricanje okrivljujuće presude sada potrebno mnogo manje dokaza.

Lodhi, koji je imigrirao u Australiju 1998. godine, tvrdio je da je nevin, da nikoga nije htio ubiti ili uništiti kakvu imovinu i da je njegov interes za kemikalije isključivo bio poslovne prirode.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju