Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uvijek poštivali potpis

Asad: Sirija će se uskladiti s rezolucijom UN-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sirijski predsjednik Bašar al-Asad rekao je da će se njegova zemlja uskladiti s rezolucijom UN-a o kemijskom oružju, te je ocijenio pozitivnim američko-iransko približavanje, prenijela je njegove riječi službena agencija Sana.

'Naravno, poštivat ćemo je, a naša povijest pokazuje da smo uvijek poštivali naš potpis na svim sporazumima koje smo potpisali', rekao je Bašar al-Asad novinaru talijanske televizije Rai 24 koji ga je upitao hoće li njegova zemlja prihvatiti rezoluciju 2118 UN-a koja je u petak jednoglasno usvojena u New Yorku.
    
Također je rekao da će Sirija pružiti pomoć i zaštitu stručnjacima Organizacije za zabranu kemijskog oružja čijih će dvadesetak predstavnika u utorak doći u Damask.
    
Asad je pozitivnim ocijenio približavanje SAD-a i Irana. 'Ako su Amerikanci pošteni u svom približavanju Iranu, rezultati će biti pozitivni i što se tiče sirijske krize, i svih kriza u regiji', rekao je.
    
'Iranci kao ni Sirijci nemaju povjerenja u Amerikance... ali Iranci nisu naivni u svom približavanju. To je dobro analizirani korak koji se temelji na iskustvu Iranaca s SAD-om od iranske revolucije 1979.', naglasio je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Okončali drugu misiju UN-ovi inspektori za kemijsko oružje napustili Damask Slika nije dostupna Piše Washington Post Sirijsko kemijsko oružje možda neće biti tako teško uništiti

>> Veliki diplomatski uspjeh: UN jednoglasno usvojio rezoluciju o Siriji!
    
Asad je također rekao da Europa nema kapacitete odigrati ulogu u u procesu Ženeva-2, jer nema 'potrebne alate' kako bi uspjela u toj ulozi.

OPCW: Nema razloga za sumnju u popis kemijskog oružja

Stručnjaci organizacije zadužene za nadzor uništenja sirijskog kemijskog arsenala nemaju razloga sumnjati u informacije režima s čijim će se predstavnicima susresti sljedeći tjedan u Damasku, kazala je organizacija.

'U ovom trenutku nema nikakvog razloga sumnjati u informacije sirijskog režima', rekao je neimenovani dužnosnik Organizacije za zabranu kemijskog oružja na konferenciji za novinare u Den Haagu, sjedištu organizacije.

On je govorio o popisu mjesta proizvodnje i uskladištenja koje je Damask predao OPCW-u 19. rujna u sklopu rusko-američkog dogovora kojim se predviđa kemijsko razoružanje Sirije do sredine 2014. Damask još treba predati dodatne informacije o svom kemijskom arsenalu.

Skupina od dvadesetak stručnjaka OPCW-a otputovat će iz Den Haaga u ponedjeljak i doputovati u Damask u utorak. Oni trebaju pregledati mjesta o kojima je Sirija predala podatke i nakon toga početi susrete sa sirijskim dužnosnicima.

Vijeće sigurnosti UN-a je u noći na subotu potvrdilo tekst koji određuje uništenje sirijskog kemijskog arsenala pod nadzorom OPCW-a, što je veliki diplomatski pomak od početka sukoba u ožujku 2011. u kojem je poginulo više od 100.000 ljudi. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene