Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jednoglasna odluka

Veliki diplomatski uspjeh: UN jednoglasno usvojio rezoluciju o Siriji!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda jednoglasno je u petak navečer u New Yorku usvojilo rezoluciju kojom se zahtjeva uništenje sirijskog kemijskog oružja, ali ne prijeti automatskim kaznenim mjerama protiv vlade Bašar al-Assada ukoliko ne ispuni zahtjeve.

Jednoglasnom odlukom 15-članog Vijeća sigurnosti završilo je višetjedno razdoblje diplomatske napetosti između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država. Rezolucija se temelji na sporazumu koji su dvije zemlje postigle početkom mjeseca u Ženevi nakon što je 21. kolovoza u napadu kemijskim oružjem u predgrađu Damaska poginulo više stotina ljudi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vruća linija O čemu su telefonom razgovarali Putin i al-Asad? Slika nije dostupna Okončali drugu misiju UN-ovi inspektori za kemijsko oružje napustili Damask

>> Sirijsko kemijsko oružje možda neće biti tako teško uništiti

Dogovorom SAD-a i Rusije izbjegnuta je američka vojna akcija protiv Assadove vlade koju je Washington okrivio za napad. Sirijska vlada i njezina saveznica Rusija za napad su okrivile pobunjenike.

Ovo glasovanje je veliki diplomatski uspjeh: to je prva rezolucija koju je Vijeće sigurnosti usvojilo od početka sukoba u Siriji u ožujku 2011. Tri puta u prošlosti Moskva i Peking uložili su veto.

'Večeras je međunarodna zajednica obavila svoj posao', rekao je uoči glasovanja glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon. Također je kazao da bi se mirovna konferencija o Siriji pod nazivom 'Ženeva 2' trebala održati sredinom studenog.

'Rezolucija koju je prihvatilo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda radi eliminacije sirijskoga kemijskog oružja pokriva većinu pitanja koja ima službeni Damask', rekao je u petak sirijski veleposlanik u UN-u Bašar Džafari i dodao kako se te odluke moraju pridržavati i zemlje koje podupiru sirijske pobunjenike, a to su Turska, Saudijska Arabija, Katar, Francuska i Sjedinjene Države. Po njegovim riječima, sirijska je vlada 'sigurna' u to da će u studenome u Ženevi nazočiti predloženoj mirovnoj konferenciji koja će pokušati završiti sirijski građanski rat.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda bit će spremno na kaznene mjere u slučaju potvrđenih kršenja tek usvojene rezolucije kojom se zahtijeva eliminacija sirijskoga kemijskog oružja, konstatirao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

'Vijeće sigurnosti UN-a... Bit će spremno poduzeti akciju u skladu sa sedmim poglavljem Povelje (UN-a), naravno', rekao je Lavrov pošto je Vijeće jednoglasno prihvatilo rezoluciju.

Njegove se riječi odnose na dio Povelje UN-a koja pokriva ovlast Vijeća da sankcijama ili vojnom silom primijeni svoje odluke.

Takav korak zahtijevao bi novu rezoluciju.

Američki predsjednik Barack Obama nazvao je prijedlog rezolucije 'velikom pobjedom međunarodne zajednice'.

Pobuna protiv Assadova režima, koja je započela u ožujku 2011, otada se razvila u građanski rat koji je odnio više od 110.000 života. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene