Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović izjavio je za ljubljansko 'Delo' od petka da svaki granični spor ima svoje specifičnosti te da ne postoje recepti, no da je za rješenje potrebna dobra međusobna komunikacija, međunarodni posrednik prihvatljiv objema stranama ili u konačnici sud odnosno arbitraža.


'Svaki teritorijalni spor je specifičan, a za rješenja ne postoje recepti. Najprije, potrebna je dobra međusobna komunikacija. A nje nema, potreban je kvalitetan posrednik koji uživa povjerenje obje strane, a ako nema niti toga, onda je potreban sud ili arbitraža', rekao je Vujanović za vodeći slovenski list, zamoljen da komentira odnosno usporedi granični prijepor Slovenije i Hrvatske s postupkom koji oko određivanja granice na moru kod Prevlake imaju Hrvatska i Crna Gora.

Vezani članci Spomen-ploča u Morinju Crnogorska vojska spriječila uklanjanje spomen-ploče hrvatskim zatočenicima: "Imamo izričiti nalog Ministarstva…" Jakov Milatović Tko je čovjek koji je srušio Đukanovića u Podgorici: Bivši ministar, stranku osnovao prije četiri mjeseca...

Privremeno rješenje s Hrvatskom je dobro

'S Hrvatskom imamo dogovor o tzv. privremenom režimu na granici i to dobro funkcionira. Crna Gora je uvjerena da je privremeno rješenje dobro, ali nemamo ništa protiv toga da s Hrvatskom oko tog pitanja nađemo zajednički jezik ili da se dogovorimo o postupku pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu', rekao je Vujanović.

Na pitanje slaže li se s nekim mišljenjima da bi svi granični sporovi bili brzo okončani kad ih ne bi koristila politika zbog 'sakupljanja izbornih bodova', Vujanović je rekao da se s tim ne slaže i da se radi o simplifikaciji. 'Granični sporovi su specifični i takav je paušalan način razmišljanja pogrešan. Nisam uvjeren da se takvi sporovi mogu ili smiju rješavati na brz, a kamoli prebrz način', rekao je Vujanović u razgovoru za ljubljansko 'Delo' od petka.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju