Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Jačanje napetosti na Bliskom istoku

Arapska liga upozorava da bi Trumpovo priznavanje Jeruzalema razbuktalo nasilje i ekstremizam

Sastanak Arapske lige u Kairu (Foto: AFP)
Sastanak Arapske lige u Kairu (Foto: AFP) Foto: Afp
Bilo kakav potez Sjedinjenih Država u smjeru priznavanja Jeruzalema kao izraelske prijestolnice potaknuo bi ekstremizam i nasilje, izjavio je glavni tajnik Arapske lige Aboul Gheit u subotu, dan nakon što je jedan visoki američki dužnosnik najavio da će predsjednik Donald Trump vjerojatno tu odluku objaviti idućeg tjedna.

Palestinci žele da Jeruzalem bude prijestolnica njihove buduće države, a međunarodna zajednica ne priznaje da Izraelu pripada cijeli grad, dom svetih mjesta za židove, muslimane i kršćane.

Pročitajte i ovo mahmud Abas s egipatskim predsjednikom Sisijem (Foto: AFP) Izrael napao Hamas u Gazi Abas počeo okupljati bliskoistočne zemlje protiv priznanja Jeruzalema kao glavnog izraelskog grada Zapaljeni plakat s likom Donalda Trumpa (Foto: AFP) SVETI GRAD JERUZALEM Krv, oružje i pijesak: Zašto je jedna Trumpova objava razbjesnila pola svijeta i bacila iskru u bačvu baruta

Navodi o Trumpovom planiranom priznavanju Jeruzalema kao glavnog grada Izraela, koje bi bilo u suprotnosti sa stajalištima bivših američkih predsjednika koji su inzistirali da se status Jeruzalema mora dogovoriti na pregovorima, već su naišli na kritike palestinskih vlasti.

Glasnogovornik palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa rekao je da bi takav korak predstavljao opasan razvoj događaja koji bi destabiliziroa regiju, dok je Hamas zaprijetio "oživljavanjem intifade" ako SAD prizna Jeruzalem kao izraelsku prijestolnicu ili odluči tamo preseliti svoje veleposlanstvo, prenijeli su izraelski mediji.

"Ta zavjera neće proći... Jeruzalem ostaje arapski i palestinski bez obzira koje će odluke biti donesene", dodao je Hamas kojega Izrael, SAD i EU smatraju terorističkom organizacijom.

"Danas vrlo jasno izjavljujemo da je poduzimanje takve akcije neopravdano... Neće poslužiti miru ni stabilnosti nego će razbuktati ekstremizam i nasilje", rekao je Aboul Gheit u izjavi objavljenoj na internetskoj stranici Arapske lige. "To bi koristilo samo jednoj sterani, izraelskoj vladi koja je neprijateljski nastrojena prema miru", dodao je.

Mnogi prošli predsjednici oklijevali zbog jačanja napetosti

Krajem studenoga američki potpredsjednik Mike Pence izjavio je da Trump aktivno razmatra kad i kako premjestiti američko veleposlanstvo u Izraelu u Jeruzalem.

Pence je to rekao u svom govoru u izraelskom uredu u Ujedinjenim narodima na proslavi 70. obljetnice glasanja u UN-u kojim se pozvalo na uspostavu židovske države.

Trump je obećao premjestiti zgradu američkog veleposlanstva no u lipnju je odlučio odgoditi tu odluku na šest mjeseci i sjedište veleposlanstva zadržati u Tel Avivu.

Njegovi prethodnici u Bijeloj kući nisu željeli premještati veleposlanstvo u Jeruzalem kako ne bi dodatno jačali napetosti na Bliskom istoku.

Dva dužnosnika administracije rekla su u četvrtak da čak i ako Trump razmatra sporno proglašenje Jeruzalema za glavni grad Izraela, očekuje se da ponovno odgodi realizaciju svojega obećanja iz izborne kampanje o preseljenju američkog veleposlanstva iz Tel Aviva. (HIna)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene