Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Udovica Jasera Arafata najavila je da će na francuskom sudu podići optužnicu protiv nepoznatog počinitelja za ubojstvo muža.


Arafatova udovica podiže u Francuskoj optužnicu za ubojstvo muža

Vezani članci Posušje oplakuje osam mladih života U nedjelju i ponedjeljak pokop mladih iz Posušja, troje od njih studiralo je u Splitu: "Ne pamtim ni kao student ni kao profesor ovoliku tugu" Otvoreni prozori na Banskim dvorima Podignute optužnice protiv vrha JNA i pilota za raketiranje Banskih dvora

Suha Arafat, supruga Jasera Arafata, palestinskog vođe, odlučila se podići optužnicu nakon što su na osobnim stvarima bivšeg palestinskog čelnika otkriveni tragovi polonija, što navodi na zaključak da je otrovan.

Optužnica će se tijekom dana u ime Suhe Arafat i njene malodobne kćeri Zavre podnijeti istražnom sucu visokog suda u Nanterreu, blizu Pariza, kaže se u priopćenju koje je objavio ured francuskog odvjetnika Pierre-Oliviera Sura. Sur je u srpnju izjavio da ga je Suha Arafat ovlastila za podizanje optužnice.

'Optužnica za ubojstvo koja se podiže protiv nepoznatog počinitelja, tako da Suha i Zahva Arafat nikoga ne optužuju: ni državu, ni skupinu ljudi ni pojedinca - nije u zastari jer se podiže manje od 10 godina nakon događaja i nema drugu svrhu nego da utvrdi istinu u spomen na njihova supruga i oca', ističe se u tekstu.

>> Udovica će tražiti istragu uzroka smrti Jasera Arafata

'Suha i Zahva Arafat imaju puno povjerenje u francusko pravosuđe i, da bi mu omogućile potpuno neovisan rad, tijekom istrage neće davati intervjue, osim ako njihovu tužbu netko bude pokušao iskoristiti u svrhu političke instrumentalizacije', dodaje odvjetnik u priopćenju.

Palestinski vođa umro je 11. studenog 2004. u vojnoj bolnici u Percyju, blizu Pariza. Pretpostavku o trovanju Jasera Arafata potaknulo je objavljivanje dokumentarnog filma na Al Jazeeri u kojemu se navodi da je Institut za radijacijsku fiziku iz Lausanne u Švicarskoj koji je analizirao biološke uzorke uzete s Arafatovih osobnih stvari otkrio 'neuobičajeno visoku dozu polonija'.

Polonij je iznimno otrovna radioaktivna tvar kojom je 2006. u Londonu otrovan Aleksandar Litvinjenko, bivši ruski špijun, a poslije disident koji je kritizirao predsjednika Vladimira Putina.(Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.