Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Želi znati je li otrovan

Udovica će tražiti istragu uzroka smrti Jasera Arafata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udovica Jasera Arafata pokrenut će pred francuskim sudom postupak utvrđivanja uzroka smrti bivšeg palestinskog vođe koji je umro prije osam godina, nakon što su neki mediji sugerirali da je možda bio otrovan, objavio je njezin odvjetnik.

Tvrdnje o njegovoj sumnjivoj smrti pojavile su se ubrzo nakon što je umro u studenome 2004. godine odnosno nakon što francuski liječnici u čijoj je skrbi bio posljednjih dana života nisu mogli utvrditi uzrok smrti.

Kontroverzije je ponovno raspirila televizijska kuća Al Džazira prošlog tjedna izviješćem u kojim se navodi da je švedski institut za radiofiziku otkrio iznenađujuće visoku razinu polonija 210 na Arafatovoj odjeći - istu tvar kojom je ubijen ruski špijun Aleksandar Litvinenko u Londonu 2006. godine.

Švicarski institut kazao je kako simptomi opisani u konzilijarnim izviješćima o Arafatovu zdravlju ne odgovoraju simptomima trovanja radioaktivnim polonijem. 'Gospođa Arafat se nada da će vlasti moći utvrditi točne okolnosti smrti njezina supruga i otkriti istinu tako da se pravda ispuni', kazao je odvjetnik Pierre-Olivier Sud u priopćenju.

On je pojasnio kako će se do kraja mjeseca znati koju će pravnu formu imati njezin zahtjev. Palestinske vlasti dale su prošlog tjedna suglasnost Arafatovoj udovici Suhi, koja živi na Malti i u Francuskoj, za ekshumaciju zbog obdukcije.

Ona je u izjavi medijima napomenula kako su i Izrael i SAD doživljavali njezina supruga kao prepreku miru, no nije nikoga izravno optužila. (Hina)

Pročitajte i ovo Francuska šalje vojsku u Ukrajinu? 2000 vojnika Ruski obavještajci tvrde da Francuska šalje vojsku u Ukrajinu i upozoravaju: "Postat ćete legitimna meta za napad" Ilustracija On je slutio Napisala je knjigu za djecu o tuzi nakon smrti supruga: Sad je optužena za njegovo ubojstvo

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene