Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bivši portugalski premijer

Antonio Guterres preuzeo dužnost glavnog tajnika UN-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši portugalski premijer Antonio Guterres preuzeo je s prvim danom 2017. godine dužnost glavnog tajnika UN-a, kao prvi čelnik Svjetske organizacije koji je na funkciju izabran nakon dugog i transparentnog procesa javnog predstavljanja i razgovora sa svim kandidatima.

Guterres je četvrti Europljanin na dužnosti glavnog tajnika UN-a i prvi koji je rođen nakon osnutka Svjetske organizacije.

Pročitajte i ovo Palestinci obnovili zahtjev za punopravno članstvo u UN-u Zadnji zahtjev podnesen je 2011. Palestinci obnovili zahtjev za punopravno članstvo u UN-u Antonio Guterres pomiješao papire Nezgodan gaf šefa UN-a: "Nastala je mala zabuna, ispričavam se"

Antonio Guterres čovjek je od akcije koji si je put do najviše dužnosti u UN-u utro neumorno radeći na zaštiti migranata i izbjeglica, pisale su agencije u listopadu kad ga je Opća skupština izabrala za nasljednika Ban Ki-moona.

Inženjer po struci i praktični katolik po vjeri, 67-godišnji Guterres žestoko se borio za prava migranata dok je bio na funkciji visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) od lipnja 2005. do prosinca 2015.

Više od deset godina bavio se najgorom izbjegličkom krizom koju je svijet vidio i više puta ponavljao kako će se milijuni izbjeglica koji bježe od konflikata iz Sirije, Iraka, Afganistana i drugih mjesta okrenuti Europi ako se državama poput Turske i Jordana ne pomogne u njihovu prihvatu. Bogate države trebale bi ih primiti više, rekao je tada.

"Oni ljudi koji kažu da ne mogu primiti sirijske izbjeglice zato što su muslimani podržavaju terorističke organizacije i omogućavaju im da budu djelotvornije u novačenju novih ljudi", rekao je Guterres u prosincu uoči silaska s funkcije visokog povjerenika.

Guterresova dva mandata na čelu UNHCR-a bila su obilježena reformom njezine interne strukture i smanjenjem broja zaposlenika za trećinu. Smanjenjem administracije osnažio je kapacitet organizacije da bolje odgovara na međunarodne krize.

Bivši portugalski predsjednik Anibal Cavaco Silva rekao je ranije ove godine kako se Guterresa zbog njegova rada u svijetu "poštuje i sluša".

Guterresa se često vidjelo i kao mogućeg kandidata za predsjednika Portugala, ali je početkom ove godine odbacio takvu ideju. "Šefovi država su kao sportski suci, a ja volim akciju, želim igrati na terenu", rekao je.

Rođen u Lisabonu 1949., Guterres se nakon "Revolucije karanfila" iz 1974., kojom je završena diktatura duga pet desetljeća, pridružio portugalskim socijalistima.

Zastupnikom je postao 1976., na prvim demokratskim izborima u Portugalu, te je ubrzo stekao ugled talentiranog govornika. Glavni tajnik Socijalističke stranke postaje 1992., dok je ona bila u oporbi, a 1995. ju vodi do izborne pobjede, te postaje premijer.

Portugal je u to vrijeme bio u razdoblju ubrzanog gospodarskog rasta i gotovo pune zaposlenosti, što je Guterresu omogućilo da uvede minimalni dohodak, po čemu je njegova vladavina ostala zapamćena.

Iznimno proeuropski orijentiran, kao glavni portugalski prioritet odredio je ispunjenje kriterija za članstvo u eurozoni, te je Portugal tako bio među 11 država koje su 1999. uvele euro kao zajedničku valutu.

Kad su 1999. krenuli nasilni sukobi u Istočnom Timoru, bivšoj portugalskoj koloniji koja se te godine referendumom odlučila na nezavisnost od Indonezije, Guterres je diplomatskim putem uvjerio UN da intervenira i uspostavi mir.

Portugalsko predsjedanje Europskom unijom početkom 2000. pod Guterresovim vodstvom također se smatra uspješnim.

Tijekom njegove vladavine je Lisabon bio domaćin prvog summita EU-a i Afrike, a Europska komisija je prihvatila takozvanu lisabonsku agendu kojom se obvezala učiniti EU "najdinamičnijom, konkurentnijom ekonomijom koja se temelji na znanju" do 2010.

No njegova popularnost u Portugalu u to vrijeme pada zbog slabljenja gospodarstva. Guterres daje ostavku nakon neuspjeha njegovih socijalista na lokalnim izborima na kraju 2001., tvrdeći kako želi spriječiti da njegova država padne u "političku močvaru". Tada napušta portugalsku politiku kako bi se usredotočio na diplomatsku karijeru u inozemstvu.

Osim što je poznat kao humanist i čovjek koji uzima stvari u svoje ruke, hvale i njegov osjećaj za realnost. "Osim ako ne patite od megalomanije, znate da ne možete spasiti čovječanstvo. Ja ne mogu spasiti čovječanstvo, ali želim učiniti sve što je u mojoj moći da ono napreduje", rekao je jednom.

Glavni tajnik Ban Ki-Moon, koji je napustio dužnost 31. prosinca, izjavio je da Guterresa smatra "izvanrednim izborom", dodavši kako će mu njegovo široko znanje o događanjima u svijetu i živi intelekt dobro poslužiti u vodstvu UN-a tijekom kritičnog razdoblja.

"Samo u dvije riječi mogu sažeti svoje današnje osjećaje, a to su poniznost i zahvalnost", izjavio je Guterres nakon izbora.

"Osjećam poniznost osobe suočene s ogromnim izazovima u svijetu u kojem vladaju jako ozbiljni problemi. Ali i poniznost zbog mogućnosti služenja najosjetljivijima, žrtavama sukoba i terorizma, žrtvama kršenja prava, siromaštva i nepravde u svijetu", kazao je.

Guterres se u svojoj kandidaturi obvezao boriti za ljudska prava, te uvođenje reformi u svjetsku organizaciju koju mnogi vide nezgrapnom i presporom za brzi odgovor na svjetske krize.

Guterres na čelo UN-a dolazi u vrijeme rata u Siriji, migrantske krize i rastućih sukoba u Južnom Sudanu i Jemenu.

Diplomati su uglavnom jako zadovoljni Guterresovim izborom, ali analitičari kažu da je dio tog oduševljenja posljedica nezadovoljstva njegovim prethodnikom Banom kojeg mnogi smatraju lošim komunikatorom koji je pokazivao neodlučnost u poduzimanju snažnih akcija u velikim krizama.

"Svi su pristojni oko Bana, no budimo iskreni, svi znamo da on nije bio jak glavni tajnik po pitanju unutarnje reforme, kao ni vodstva", smatra jedan diplomat iz Vijeća sigurnosti.

Diplomati smatraju kako će Guterres prvih 100 dana svojeg mandata biti usredotočen na jačanje uloge glavnog tajnika. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene