Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kanadski psihijatar, koji je u doba apartheida u Južnoj Africi, bio poznatiji pod nadimkom 'Dr. Šok', zbog svojih metoda u pokušaju 'liječenja' homoseksualizma, uhićen je u Calgaryju zbog optužbi za zlostavljanje pacijenta.


Aubery Levin, 71-godišnjak, u vrijeme apartheida je zapovijedao odjelom psihijatrije u vojnoj bolnici u gradu Voortrekkerhoogte, u Pretoriji, a bio je zadužen za mentalno zdravlje u vladi apartheida, prenose kanadski mediji. On je homoseksualce pokušao 'izliječiti' teškim elektrošokovima, a na tretman su mu slali i političke neistomišljenike te pacifiste, na kojima je natrijev pentanol, poznatiji kao 'serum istine'.

Vezani članci Uhićen bivši gradonačelnik Čakovca, Stjepan Kovač Kovača odveli nakon pretresa, Posavec doveden na ispitivanje: Otkrivamo kako je džoging došao glave županu Los (Foto: Screenshot/YouTube) Nije im baš bilo svejedno kad je los išetao pred njih, takva grdosija rijetko se viđa iz blizine

Ipak, kako je on poricao metode mučenja, te od odgovornosti prebjegao u Kanadu 1995. godine, nitko nije ništa mogao poduzeti sve dosad. Za njegovo uhićenje odgovoran je njegov 36-godišnji dugogodišnji pacijent, koji tvrdi kako ga je Levin dugi niz godina seksualno zlostavljao. Policija navodi kako je Levin i često svjedočio kao stručnjak forenzičke psihijatrije te da bi ta činjenica mogla proširiti parametre istrage.

'Nastavit ćemo s našom istragom, koja bi mogla podrazumijevati i ponovno proučavanje njegovog dosjea. Sigurno ćemo obaviti intervjue sa svjedocima te samom žrtvom', istaknuto je na Sveučilištu liječnika i kirurga u Alberti, gdje Levin isto tako radi. Levin je uhićen prošlog utorka, a na slobodu je iz pritvora pušten uz jamčevinu od 264.000 kuna.