Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Parlamentarni izbori u Sloveniji

Ankete predviđaju veliki povratak Janeza Janše: Bivši premijer najavljuje jaču kontrolu granice s Hrvatskom

Janez Janša (Foto: Dnevnik.hr)
Janez Janša (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Janez Janša (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Sloveniju u nedjelju čekaju parlamentarni izbori. Ankete predviđaju veliki povratak Janeza Janše, bivšeg premijera i sadašnjeg čelnika oporbe. Njegovom desno orijentiranom SDS-u predviđa se osvajanje relativne većine, što znači da će za formiranje vlade trebati koalicijske partnere.

Bivši premijer Slovenije favorit je na nedjeljnim izborima. Janezu Janši ankete predviđaju osvajanje 23,7 posto glasova.

Pročitajte i ovo Valter Flego Bliže se novi izbori IDS okupio centristički blok za EU izbore: "Spremni smo stvoriti najjači liberalni blok u Hrvatskoj" Predsjednik Milanović sudjelovao na sastanku povodom obilježavanja 20 godina članstva Slovenije u EU, 22. travnja 2024. okupljanje u Brdu kod Kranja Milanović o zasjedanju Sabora: "Neću nikoga požurivati, nikakva alkemija i metafizika, to su vrlo jednostavne stvari"

Čelnik Slovenske demokratske stranke obećava poboljšanje poslovnog okruženja za investitore i mlade, smanjenje poreza, ali i veća izdvajanja za vojsku i policiju. Upozorava na opasnost od nove migrantske krize i najavljuje jaču kontrolu južne granice s Hrvatskom.

''Slovenija brani Schengensku granicu Europe. Ta je granica već jednom pala i sada se nosimo s posljedicama. Mi nećemo dopustiti da se to dogodi još jednom', rekao je Janša.

Što se pak tiče granice na moru, Janša je do nedavno pozivao na odustajanje od arbitražne presude, navodeći da Sloveniji ionako nije osigurala otvoreni izlaz na more. Tek ćemo vidjeti hoće li nakon eventualne pobjede i dalje pozivati na vraćanje ''zatečenog stanja'' iz 1991. godine, kada su se dvije zemlje osamostalile.

''Moramo pričekati i vidjeti slovenske izbore, ali svakako očekujemo da ćemo s novom slovenskom vladom moći nastaviti dijalog jer smo čak i s ovom bivšom razgovarali", rekla je Andrea Metelko Zgombić, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova.

Ribari iz Savudrijske vale, koji s problemom neriješene granice žive svaki dan, manje su optimistični.

''Politika Republike Slovenije prema Republici Hrvatskoj ima svoj kontinuitet. Ne vidim nikakve razlike između politike koju je zastupao gospodin Dimitrij Rupel u odnosu na gospodina Karla Erjavca. Ne očekujem nikakve pomake prema boljim odnosima", rekao je Danilo Latin, ribar iz Savudrije.

Ostvare li se u nedjelju predviđanja slovenskih predizbornih anketa, jasno je da će Janši za formiranje vlade trebati koalicijski partneri. Na raspolaganju će imati sedam stranaka kojima se predviđa ulazak u parlament.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene