Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovenska policija je u ponedjeljak rano ujutro privela dva stranca koja su preplivala rijeku Kupu i nezakonito ušla u zemlju, dok se treća osoba iz iste skupine utopila, prenose slovenski mediji.


Privedene osobe uhvaćene su nedaleko Metlike, a nakon što su otkrivene izjavile su policiji da se treća osoba iz te skupine migranata utopila.

Vezani članci Ivana Petrović u studiju Dnevnika Nove TV - 2 Jesu li Dodikove prijetnje o odcjepljenju od BiH realne? ''To govori u svakom kriznom trenutku. On je danas veći Srbin od sv. Save'' Migranti, ilustracija Ilegalni migrant ubijen u BiH, Slovenci priveli dvojicu Hrvata zbog krijumčarenja

Policija još utvrđuje identitet utopljenika i okolnosti događaja, prenijela je Slovenska tiskovna agencija STA.
Prema nedavno iznesenim podacima, u rijeci Kupi, koja je dijelom svoga toka i granična rijeka između Hrvatske i Slovenije, ove su se godine utopila i nađena na slovenskoj strani četiri ilegalna migranta iz država sjeverne Afrike pa je ovo peti takav slučaj.
Nije objavljeno državljanstvo današnje skupine stranaca koji su na ovaj način pokušali ući u Schengenski prostor kako bi nastavili put prema zapadnoj i središnjoj Europi.
Istodobno, lokalni slovenski mediji, koji se pozivaju na policijske izvore, navode da su od petka do nedjelje u Sloveniju na nezakonit način ušle u zemlju 82 osobe koje su otkrivene.
Kako javlja Slovenska tiskovna agencija STA, radi se o državljanima Pakistana, Afganistana, Alžira, Maroka, Indije, Libije i Egipta, a svi su u Sloveniji zatražili status međunarodne zaštite pa su smješteni u dom za azilante.

Novi slučaj ulaska ilegalnih migranata dogodio se također u ponedjeljak ujutro, kad je policija prilikom pregleda vozila bugarskih registarskih oznaka, na graničnom prijelazu Bregana/Obrežje, u teretnom dijelu vozila našla sakrivena tri migranta iz Afganistana i Pakistana. Obojica su nakon službenog postupka predani hrvatskim organima sigurnosti.

BiH: 60-tak migranata napustilo izbjeglički centar kod Mostara

Šezdesetak migranata napustilo je izbjeglički centar kod Mostara od ukupno njih 269, koliko ih je u petak nakon prijepora između lokalnih i državnih vlasti ipak smješteno u ovaj kamp, izjavio je u voditelj toga centra Edin Denjo.

"Trenutačno je u izbjegličkom centru, nakon što smo ih prebrojali, 210 migranata", rekao je Denjo za medije u Mostaru nakon što je u posjetu bila ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac.

Pojasnio je kako se migranti mogu slobodno kretati te da vlasti nemaju podatke o njihovom kretanju.
Ministrica Borovac rekla je kako su svi migranti registrirani u izbjegličkom centru te da je zadovoljna uvjetima.
''Možemo reći da postoji jedna puna organizacija u ovom Centru i da je sada dalje na Službi za poslove sa strancima, odnosno ministarstvu sigurnosti BiH, da prati njihovo kretanje", dodala je državna ministrica.

Migranti prema zakonodavstvu BiH mogu dva tjedna ostati u izbjegličkom centru nakon čega mogu zatražiti azil.
''Hoće li dobiti izbjeglički status ili neku drugu zaštitu, sve zavisi od njih samih. Mali broj njih nije se vratio", rekla je ministrica Borovac.
Konvoj s 269 migranata je u petak prebačen iz jednoga parka u središtu Sarajeva u izbjeglički centar kod Mostara. Njihovom smještanju u Mostaru su se usprotivile vlasti Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) tvrdeći da o tome nije donesena odluka državnih institucija. Državni ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić nazvao je taj potez policije HNŽ-a državnim udarom, dok je zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija ustvrdio kako Vijeće ministara nije donijelo odluku o prebacivanju migranata u Mostar. (Hina)