Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prema anketi koju je jučer objavila RTV Slovenija sadašnji slovenski premijer Janez Janša i njegova Slovenska demokratska stranka (SDS) imaju veliku prednost u odnosu na Socijalne demokrate (SD) glavnog Janšina konkurenta za mjesto premnira Boruta Pahora.


Anketa agencije Interstat pokazala je da se za Janšinu stranku dva tjedna pred izbore izjašnjava 36,6 posto birača, dok bi Pahorovu biralo 27,1 posto. Na trećem mjestu je liberalna stranka Zares sa 9,3 posto. Stranka umirovljenika DESUS dobila bi 8,9 posto glasova, a u parlament bi se još uvrstili Jelinčičevi nacionalisti (SNS) i liberalni demokrati (LDS) Katarine Kresal.

Vezani članci Trgovački centar, ilustracija ANKETA Podržavate li najavljenu zabranu rada nedjeljom? Homofobni napad, ilustracija ANKETA Recite nam svoje mišljenje. Podržavate li odluku da istospolni parovi imaju pravo posvajati djecu?

Na pitanje kakve bi osobine trebao imati predsjendik slovenske vlade, najviše (60 podsto) ispitanika odgovorilo je da bi morao poznavati ekonomiju i biti socijalno osjetljiv, a najmanje (10 posto) da predsjednik vlade mora biti simpatičan.

Samo 12 posto ispitanika na pitanje o odnosima Slovenije i Hrvatske navelo je da bi Slovenija o ulasku Hrvatske u EU trebala održati referendum, što su ranije kao ideju iznosile neke stranke, a većina je navela da bi bilo dobro da se granično pitanje s Hrvatskom riješi prije ulaska Hrvatske u EU.