Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izbori u rujnu

Angelu Merkel mnogi već vide kao pobjednicu parlamentarnih izbora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pobjedu Kršćansko-demokratske unije (CDU) na izborima u najmnogoljudnijoj saveznoj pokrajini Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, što je treća uzastopna pobjeda demokršćana Angele Merkel na pokrajinskim izborima, mnogi njemački i međunarodni komentatori u ponedjeljak doživljavaju kao signal za sigurnu pobjedu kancelarke i na saveznim izborima u rujnu.

"Nakon ovog rezultata možemo se kladiti na to da će Angela Merkel i nakon izbora u rujnu ponovno postati kancelarka. Kada je Njemačka prije 18 mjeseci bila suočena s useljavanjem stotina tisuća izbjeglica, Angelu Merkel su mnogi otpisali. Sada je ponovno na valu uspjeha i strankama lijevo od centra će biti jako teško u tome je spriječiti“, piše britanski dnevnik "The Times" u ponedjeljak.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna IZBORI U NJEMAČKOJ Bivši nogometaš, gradonačelnik, liječeni alkoholičar i vlasnik knjižare u utakmici života Slika nije dostupna Hoće li ostati? Životni put Angele Merkel: Od šutljive kemičarke do kancelarke Europe

Njemački mediji se uglavnom bave razlozima katastrofalnog poraza Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) u njihovoj tradicionalnom uporištu. Osim slabih rezultata koje je socijaldemokratsko-zelena vlada ostvarila u posljednjih pet godina u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, analitičar ističu i "loš tajming" proglašenja Martina Schulza novim predsjednikom SPD-a i objave njegove kandidature za kancelara.

Euforija nakon izbora Schulza

Euforija nakon izbora Schulza u veljači, koja je uzrokovala nagli porast popularnosti SPD-a koji je čak na trenutke i prestigao CDU/CSU, splasnula je, a zatim se i potpuno ispuhala nakon gubitka izbora u Saarskoj i Schleswig-Holsteinu.

Martin Schulz namjerno se nije pretjerano uplitao u predizbornu kampanju u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji kako ne bi odvraćao pozornost s lokalnih tema, što se na kraju pokazalo kao pogreška. Jer, kako su pokazale prve analize, glavni adut CDU-a u pokrajinskoj kampanji bila upravo Angela Merkel.

"Merkel simbolizira kontinuitet i stabilnost. I posljednjih godina se pokazala kao netko tko dobro rješava krize", rekao je Peter Matuschek iz instituta za istraživanje javnog mišljenja Forsa.

"Stanje gospodarstva ima važnu ulogu"

I stanje njemačkog gospodarstva igra važnu ulogu. Nezaposlanost je na rekordno niskoj razini, država ostvaruje rekordne prihode od poreza, a gospodarski je optimizam na najvišoj razini u posljednjih nekoliko godina.

Sve to Schulzu jako otežava borbu protiv Merkel. Prije svega zbog socijaldemokratskih predizbornih tema koje se bave socijalnom pravdom.

"Socijalna pravednost u zemlji koja toliko dobro gospodarski stoji nije tema na kojoj dobivate izbore“, rekao je urednik tjednika "Die Zeit" Giovanni di Lorenzo na okruglom stolu javnog servisa ARD.

Drugi razlog zbog kojeg se Schulzu daju mali izgledi za uspjeh na parlamentarnim izborima jest medijska prednost koju donosi pozicija kancelarke.

"On ne obnaša nikakvu javnu dužnost i gotovo je nevidljiv, dok je Merkel stalno prisutna što sugerira da rješava probleme diljem svijeta“, kaže politolog Oskar Niedermayer za agenciju dpa.

Kako je zaključeno u talk showu javnog servisa ARD, kancelarki bi uoči izbora mogao naštetiti jedino teroristički napad u kojem bi sudjelovale izbjeglice čime bi se u središte pozornosti ponovno vratila izbjeglička kriza i kancelaričina politika otvorenih vrata. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene