Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IZBORI U NJEMAČKOJ

Bivši nogometaš, gradonačelnik, liječeni alkoholičar i vlasnik knjižare u utakmici života

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ja sam nogometaš, za sebe voli reći vođa njemačke socijaldemokratske oporbe Martin Schulz, koji će morati odigrati utakmicu života želi li u nedjelju na izborima pobijediti omiljenu kancelarku Angelu Merkel.

"Nikada se ne predaje u borbi za stvari u koje vjeruje", rekao je jednom predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk govoreći o Schulzu.

Pročitajte i ovo Nikola Grmoja Tko je Nikola Grmoja? Mostov bombarder iz Metkovića: Uvijek spreman na fajt, na granice bi slao vojsku Slika nije dostupna Priznao poraz Izbori u Saarskoj: "Početak kraja čarolije Martina Schulza"

Bivši nogometaš, gradonačelnik, liječeni alkoholičar i vlasnik knjižare, Schulz je svojevrsni novak na njemačkoj nacionalnoj političkoj sceni.

Pune 22 godine proveo je u Europskom parlamentu, uključujući posljednjih pet kao njegov predsjednik.

Rođen je 20. prosinca 1955 u skromnoj obitelji u Hehlrathu, pored Aachena, na tromeđi Njemačke, Nizozemske i Belgije.

Schulz je u mladosti bio talentirani nogometaš, ali dvije teške ozljede koljena u dobi od 18 godina ispriječile su se ispunjenju njegova sna da postane profesionalni nogometaš. Danas je strastveni navijač FC Koelna.

Priznaje da je kao mladić puno pio, a onda je prije više od 30 godina odlučio prestati i od tada nije popio ni kapi. "Jesam li bio alkoholičar? Ne znam, ali sam jednog dan odlučio više ne piti. Bilo je to 26. lipnja 1980. godine", rekao je Schulz u intervjuu Financial Timesu, dodajući da zna točan datum jer svake večeri piše dnevnik.

Schulz je nakon osnovne škole išao u privatnu, katoličku gimnaziju, koju je napustio 1974. godine prije nego što je maturirao. "U školi sam se ponašao kao razmaženo derište", rekao je kasnije.

Nakon toga završio je dvogodišnji zanat za trgovca knjigama. Sljedećih pet godina radio je u nekoliko knjižara, a 1982. godine otvorio je vlastitu.

Politika u krvi

Politika mu je po oba roditelja, stranačkih aktivista, bila u krvi. Bilo mu je 19 godina kada se učlanio u njemačku Socijaldemokratsku stranku (SPD), a samo 31 godina kada je izabran za gradonačelnika Wuerselena, gradića u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, tradicionalnom uporištu SPD-a. U to doba bio je najmlađi gradonačelnik u najvećoj njemačkoj saveznoj pokrajini.

Odličan je govornik i u politički život nastoji ubrizgati više emocija. "Političar koji nije u stanju pobuditi emocije, bavi se pogrešnim poslom", rekao je.

Suprotno od hladne i distancirane Merkel, tvrdi da je "čovjek iz naroda".

U siječnju ove godine Schulz, samouki poliglot koji govori pet velikih europskih jezika, izabran je za čelnika SPD-a i protukandidata Angeli Merkel na izborima 24. rujna. Ta je vijest odmah izazvala veliki rast potpore SPD-u u anketama.

Međutim, izgleda je u međuvremenu "Schulzov vlak", kako su mediji nazvali njegovu kancelarsku kandidaturu, ostao bez pare.

Podrška SPD-u počela je padati i trenutno stoji na 24 posto, a to je manje nego što je stranka dobila na izborima 2013. godine.

Schulzu nije lako. Izbjeglički val je zaustavljen, a njemačko gospodarstvo gura odlično. "Teško se nametnuti kao alternativa Angeli Merkel", pisao je nedavno Der Spiegel. "Sve upućuje na to da se pobjednik u ovoj utakmici već zna".

Ali odlučni borac Martin Schulz, uvjereni Europljanin koji je Europu srčano branio od svih duhova prošlosti, rasizma, ksenofobije, antisemitizma, i odnedavno populizma, sigurno se neće unaprijed predati. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene