Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neuobičajeno oštar ton

Merkel reagirala na povlačenje SAD-a iz Pariškog sporazuma

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka kancelarka Angela Merkel sazvala je konferenciju za medije na kojoj je dala izjavu o odluci američkog predsjednika Donalda Trumpa da SAD povuče iz Pariškog sporazuma o klimi.

Merkel je odmah naglasila da je Trumpova odluka vrijedna žaljenja. ''Pariški dogovor ostaje kamen temeljac za međunarodna nastojanja u borbi protiv globalnog zagrijavanja'', objašnjava njemaćka kancelarka.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vremenska prognoza Stiže velika promjena vremena, no prije nje mogli bi pasti travanjski rekordi Zagađenost zraka u Kini (Foto: AFP) Borba protiv globalnog zatopljenja UN-ova konferencija o klimatskim promjenama: Do 2100. temperatura će porasti za 3 do 5 Celzijevih stupnjeva

Kancelarka je, kao i u četvrtak navečer, bila kritična prema odluci američkog predsjednika Donalda Trumpa za koju je rekla da ju je "jako razočarala". "I jako sam suzdržana kada to kažem", dodala je, govoreći neuobičajeno oštrim tonom.

Dala je do znanja da odluka SAD-a neće zaustaviti nastavak napora za zaštitu okoliša.

''Put koji je počeo u Kyotu i nastavlja se u Parizu, ne može biti poništen'', kazala je Merkel. Osim toga, dodaje da će Njemačka snažno poduprijeti otoke Fidžija u pripremama za sljedeću klimatsku konferenciju.

''Nastavimo svi zajedno na putu da radimo dobro za našu majku Zemlju'', zaključila je Merkel u izjavi koju je dala na konferenciji za medije, ali nije odgovarala na pitanja.

Kancelarka je podsjetila da je u četvrtak navečer nazvala francuskog predsjednika Emmanuela Macrona kako bi s njim razgovarala o novim inicijativama za primjenu Pariškog sporazuma o kojima će se raspravljati na UN-ovoj godišnjoj klimatskoj konferenciji COP23 koja se u studenom održava u Bonnu, u Njemačkoj.

"Taj nam je sporazum nužan za očuvanje" planeta i "svoje obveze ćemo ispuniti, napose što se tiče financijske pomoći siromašnijim i ugroženim zemljama", istaknula je.

''Put je težak, ali povratka nema''

"Potpuno sam sigurna da je (taj sporazum) na dobrobit svih", rekla je također Merkel.

"Put je težak, ali povratka nema", upozorila je ipak, odajući priznanje privatnim inicijativama u korist klime u svijetu, napose u Sjedinjenim Državama, istaknuvši da će one stvoriti dinamiku "za veći napredak i više povoljnih okolnosti u svijetu".

Njemačka ministrica okoliša Barbara Hendricks bila je još izravnija u vezi s Trumpom.

Američki predsjednik će biti na dužnosti "najviše osam godina" i svjetska klima će ga u svakom slučaju "nadživjeti", rekla je u petak novinarima.

Podsjetimo, Trump je obznanio u četvrtak da povlači Sjedinjene Države iz Pariškog sporazuma o klimi kojim se gotovo cijeli svijet obvezao boriti protiv globalnog zatopljenja, odnosno povlači se iz obveza o smanjenju emisija štetnih plinova koji je osim SAD-a 2015. potpisalo još 194 zemalja.

Svjetski lideri i znanstvenici poručili su da j povlačenje Sjedinjenih Država iz Pariškog sporazuma pogrešno za budućnost djece.

Još u četvrtak njemačka kancelarka Angela Merkel i kineski premijer Li Keqiang zauzeli su se u Berlinu za otvorena tržišta i slobodnu trgovinu te istodobno izrazili privrženost pariškom klimatskom sporazumu, suprotstavivši se zajednički politici američkog predsjednika Donalda Trumpa glede tih globalnih tema.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene