455891
455891
455891
455891
455891

4. STUDENI Dan kad je čovječanstvo zatvorilo vrata katastrofi

Pariški sporazum prvi je koji obvezuje sve države svijeta, bogate i siromašne, da ograniče globalno zatopljenje smanjivanjem emisije stakleničkih plinova.

 
 
 
 
Suša, ilustracija (Foto: AFP)
Suša, ilustracija (Foto: AFP)

Teško postignuti Pariški sporazum o klimi, koji treba otkloniti najgori scenarij globalnog zatopljavanja, stupa danas na snagu nakon rekordno brze ratifikacije u državama koje će se idućeg tjedna u organizaciji UN-a okupiti na novim razgovorima o klimi.

Pariški sporazum prvi je koji obvezuje sve države svijeta, bogate i siromašne, da ograniče globalno zatopljenje smanjivanjem emisije stakleničkih plinova, koji u velikoj mjeri nastaju izgaranjem fosilnih goriva.

"Čovječanstvo će gledati na 4. studenoga kao na dan na koji su države zatvorile vrata neizbježnoj klimatskoj katastrofi", rekla je UN-ova glavna tajnica Konvencije o klimi Patricia Espinosa. No, iako je to razlog za slavlje, "također je i trenutak da se pogleda unaprijed trijezno procjenjujući s obnovljenom spremnošću zadaće koje predstoje", rekla je.

To znači drastično smanjivanje emisija u kratkom roku, "zasigurno u idućih 15 godina", ukazala je Espinosa dan nakon što je UN-ovo izvješće pokazalo da trenutni trendovi vode svijet prema klimatskoj "tragediji".

Do 2030., izvijestio je UN-ov program za okoliš, godišnje emisije stakleničkih plinova bit će 12 do 14 milijardi tona ugljičnog dioksida više od željene 42 milijarde tona. U 2014. godine iznosile su 52,7 milijardi tona. Godina 2016. na putu je da postane dosad najtoplija zabilježena godina, a razine ugljičnog dioksida u atmosferi su 2015. prešle zlokobni prag.

Danas će Eiffelov toranj u Parizu, javne i vladine zgrade u, među ostalim, Marakešu, New Delhiju, Sao Paolu i Adelaideu, biti zeleno osvijetljene obilježavajući tako stupanje sporazuma na snagu. Nakon godina složenih pregovora sporazum je konačno prihvaćen prošlog prosinca u Parizu.

Kako bi stupio na snagu trebalo ga je ratificirati 55 država koje stvaraju 55 posto emisije stakleničkih plinova. Taj je prag prijeđen prošlog mjeseca, a do sada ga je ratificiralo 94 od 197 sudionika UN-ove konvencije o klimi (UNFCC).

Predstavnici gotovo 200 zemalja okupit će se u ponedjeljak na dva tjedna u Marakešu, u Maroku, kako bi raspravljali o pojedinostima Pariškog sporazuma i dogovorili politike, tehnologije i financijska sredstva potrebna kako bi se ostvarili ciljevi sporazuma. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se