Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovenija nije u potpunosti vratila građanska prava 'izbrisanima' s područja bivše Jugoslavije, a prisutna je i diskriminacija Roma, navodi se u izvješću organizacije Amnesty international o stanju ljudskih prava u svijetu za prošlu godinu, objavljenom u petak.


Slovenija je početkom 1992. godine nezakonito oduzela dozvole boravka nekolicini desetaka tisuća neslovenaca podrijetlom s područja bivše Jugoslavije. Zakon što ga je prošle godine prihvatio parlament predstavlja napredak u rješavanju njihova položaja, ali nije jamstvo za povrat izgubljenih socijalnih i ekonomskih prava, navodi se u izvješću AI-a.

Uz to, parlamentarnu raspravu o spomenutom zakonu pratile su ksenofobične izjave pojedinih zastupnika, a oporba je potaknula i sazivanje referenduma da bi se zakon poništio, što je spriječio ustavni sud, navodi Amnesty international.

Izvješće međunarodne organizacije uz to navodi da se u Sloveniji nastavlja diskriminacija Roma. Brojni Romi žive u naseljima bez odgovarajućih uvjeta za normalan život, naselja su bez vode, struje i kanalizacije, romske obitelji ne mogu dobiti socijalne stanove, a diskriminirani su kad žele kupiti kuću ili zemljište, neke su od tvrdnji iz izvješća.

Uz to, navodi Amnesty international, u svojoj lokalnoj okolici Romi se u Sloveniji često susreću sa verbalnim i fizičkim zastrašivanjem i govorom mržnje, na što bi vlasti morale energičnije reagirati. (Hina)

Vezani članci Covid potvrda - 2 Osim što ih brine epidemiološka situacija, bore se i protiv lažnih COVID potvrda: ''Neodgovorno, neetično i za svaku osudu'' Ljubljana, ilustracija Kako se susjedi bore sa divljanjem cijena energenata: Za lož ulje zamrznuli marže, razmišljaju i o certifikatima za siromašne
Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju