Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nula tolerancije

Amerikanci upozorili Siriju i Rusiju nakon incidenta: 'Branit ćemo se'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedan od visokopozicioniranih zapovjednika američke vojske uputio je upozorenje režimskim snagama sirijskog predsjednika Bašara-al-Asada.

Jedan od visokopozicioniranih zapovjednika američke vojske uputio je upozorenje režimskim snagama sirijskog predsjednika Bašara-al-Asada nakon pokretanja zračnih i artiljerijskih akcija na području gdje su smještene američke specijalne postrojbe. "Branit ćemo se", kratko im je poručio.

Pročitajte i ovo Maria Zaharova poslala je poruku SAD-u Nisu zadovoljni Nakon američke pomoći Ukrajini oglasila se i Rusija: "Ovaj rat za njih će završiti ponižavajuće, kao u Vijetnamu" Ambasada SAD-a u Havani Novo izvješće Razotkriven misterij havanskog sindroma: Na udaru američki diplomati i špijuni, iza svega stoji velika sila?

Američka vojska poslala je manji broj specijalnih postrojbi na sjever Sirije, kojima je zadatak pomoći kurdskim pešmergama i sirijskim pobunjenicima u svrgavanju predsjednika Asada. U četvrtak su sirijski ratni zrakoplovi djelovali na području koje se nalazi blizu baze američkih specijalaca, odnosno u gradu Hasakahu, na sjeveru te zemlje.

Taj incident samo je dodatno naglasio kompliciranu i opasnu situaciju u Siriji, gdje se SAD i Rusija nalaze na suprotnim stranama građanskog rata u Siriji, dok s druge strane, zajedno pokušavaju surađivati na uništavanju uporišta Islamske države u toj zemlji, prenosi Independent.

General poručnik Stephen Townsend, koji je proteklog tjedna preuzeo zapovjedništvo nad američkim snagama u Siriji, rekao je da je obznanio svoju zabrinutost sirijskom režimu, preko njihovih ruskih posrednika.

"Obavijestili smo Ruse da se nalazimo... oni su odgovorili da su obavijestili Sirijce, a ja samo kažem da ćemo se braniti, ako se osjećamo ugroženima", rekao je Townsend za CNN.

Townsend je ujedno i prvi američki visoki vojni dužnosnik koji je otvoreno zaprijetio režimskim snagama. Pentagon je prošlotjedni incident ocijenio "neuobičajenim događajem", zbog kojeg su američke snage morale brzo biti premještene, a kao posljedica tog događaja, trenutno su pojačane američke zračne patrole iznad sjevernog dijela Sirije.

Townsend je poručio i što mu je osobni cilj u Siriji - uništenje Islamske države. "Želim ih mrtve ili u bijegu, u nekoj rupi negdje u pustinji, gdje će predstavljati znatno manju prijetnju. To mi je cilj, to namjeravam ostvariti", poručio je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene