Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jedan od visokopozicioniranih zapovjednika američke vojske uputio je upozorenje režimskim snagama sirijskog predsjednika Bašara-al-Asada.


Jedan od visokopozicioniranih zapovjednika američke vojske uputio je upozorenje režimskim snagama sirijskog predsjednika Bašara-al-Asada nakon pokretanja zračnih i artiljerijskih akcija na području gdje su smještene američke specijalne postrojbe. "Branit ćemo se", kratko im je poručio.

Vezani članci Joe Biden i Vladimir Putin Biden optužio Rusiju da želi utjecati na američke izbore 2022., oštro napao i samog Putina: "On ima nuklearno oružje, izvore nafte i ništa više" Slika nije dostupna KAMEN SPOTICANJA Putin ne da Asada, Obama ne želi čuti za njega; obojica žele zajednički bombardirati IS

Američka vojska poslala je manji broj specijalnih postrojbi na sjever Sirije, kojima je zadatak pomoći kurdskim pešmergama i sirijskim pobunjenicima u svrgavanju predsjednika Asada. U četvrtak su sirijski ratni zrakoplovi djelovali na području koje se nalazi blizu baze američkih specijalaca, odnosno u gradu Hasakahu, na sjeveru te zemlje.

Taj incident samo je dodatno naglasio kompliciranu i opasnu situaciju u Siriji, gdje se SAD i Rusija nalaze na suprotnim stranama građanskog rata u Siriji, dok s druge strane, zajedno pokušavaju surađivati na uništavanju uporišta Islamske države u toj zemlji, prenosi Independent.

General poručnik Stephen Townsend, koji je proteklog tjedna preuzeo zapovjedništvo nad američkim snagama u Siriji, rekao je da je obznanio svoju zabrinutost sirijskom režimu, preko njihovih ruskih posrednika.

"Obavijestili smo Ruse da se nalazimo... oni su odgovorili da su obavijestili Sirijce, a ja samo kažem da ćemo se braniti, ako se osjećamo ugroženima", rekao je Townsend za CNN.

Townsend je ujedno i prvi američki visoki vojni dužnosnik koji je otvoreno zaprijetio režimskim snagama. Pentagon je prošlotjedni incident ocijenio "neuobičajenim događajem", zbog kojeg su američke snage morale brzo biti premještene, a kao posljedica tog događaja, trenutno su pojačane američke zračne patrole iznad sjevernog dijela Sirije.

Townsend je poručio i što mu je osobni cilj u Siriji - uništenje Islamske države. "Želim ih mrtve ili u bijegu, u nekoj rupi negdje u pustinji, gdje će predstavljati znatno manju prijetnju. To mi je cilj, to namjeravam ostvariti", poručio je.