Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Država u ruševinama

Amerikanci planiraju "potpuno i brzo" povlačenje vojnika iz Sirije, već obavijestili partnere o tome

Američka vojska u Siriji (foto: Arhiva/AFP)
Američka vojska u Siriji (foto: Arhiva/AFP)
Sjedinjene američke države razmatraju kompletno povlačenje svih svojih postrojbi iz Sirije, obzirom da se bliži kraj njihove kampanje u toj zemlji za oslobađanjem teritorija kojeg je nekoć otela Islamska država, doznaje Reuters pozivajući se na izjave američkih dužnosnika.

Takva bi odluka dovela u pitanje dugoročnu vojnu prisutnost SAD-a u Siriji, koju zagovaraju američki ministar obrane Jim Mattis i drugi američki visoki dužnosnici, kako bi se osiguralo da Islamska država opet ne ojača u toj zemlji.

Pročitajte i ovo Umro muškarac koji se zapalio pred zgradom suda preminuo u bolnici Umro muškarac koji se zapalio pred zgradom u kojoj se sudi Donaldu Trumpu U New Yorku se ispred zgrade suda zapalio muškarac U tijeku je suđenje Trumpu UZNEMIRUJUĆE Muškarac se zapalio ispred zgrade gdje se sudi Trumpu: Otkriva li letak na tlu razlog strašnog čina?

U tijeku je planiranje "potpunog" i "brzog" povlačenja otprilike 2000 ameirčkih vojnika stacioniranih u Siriji, rekli su pak za CNN neimenovani američki dužnosnici. Odluku o povlačenju, prema američkim medijima, donio je sam predsjednik Donald Trump, koji je isto tako već i izrazio želju za potpunim povlačenjem iz Sirije.

"Želim otići otamo, želim naše vojnike vratiti kući", rekao je još u kolovozu Trump, dodajući tad da je primarna misija SAD-a u Siriji - poraz Islamske države, gotovo dovršena.

Američki dužnosnici su već počeli o povlačenju obavještavati partnere na sjeveroistoku Sirije. Ipak, američke postrojbe ostat će u Iraku, gdje je stacionirano 5000 vojnika i otkud se mogu pripremiti napadi na Siriju ako za to ikad bude potrebe, piše Business Insider.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene