Američka vojska u Siriji (foto: Arhiva/AFP)
Američka vojska u Siriji (foto: Arhiva/AFP)

Sjedinjene američke države razmatraju kompletno povlačenje svih svojih postrojbi iz Sirije, obzirom da se bliži kraj njihove kampanje u toj zemlji za oslobađanjem teritorija kojeg je nekoć otela Islamska država, doznaje Reuters pozivajući se na izjave američkih dužnosnika.


Takva bi odluka dovela u pitanje dugoročnu vojnu prisutnost SAD-a u Siriji, koju zagovaraju američki ministar obrane Jim Mattis i drugi američki visoki dužnosnici, kako bi se osiguralo da Islamska država opet ne ojača u toj zemlji.

Vezani članci Slika nije dostupna Donald Trump: "Nije važno hoće li Bašar al Asad ostati ili otići..." Slika nije dostupna Donald Trump za uspostavu "sigurnih zona" u Siriji

U tijeku je planiranje "potpunog" i "brzog" povlačenja otprilike 2000 ameirčkih vojnika stacioniranih u Siriji, rekli su pak za CNN neimenovani američki dužnosnici. Odluku o povlačenju, prema američkim medijima, donio je sam predsjednik Donald Trump, koji je isto tako već i izrazio želju za potpunim povlačenjem iz Sirije.

"Želim otići otamo, želim naše vojnike vratiti kući", rekao je još u kolovozu Trump, dodajući tad da je primarna misija SAD-a u Siriji - poraz Islamske države, gotovo dovršena.

Američki dužnosnici su već počeli o povlačenju obavještavati partnere na sjeveroistoku Sirije. Ipak, američke postrojbe ostat će u Iraku, gdje je stacionirano 5000 vojnika i otkud se mogu pripremiti napadi na Siriju ako za to ikad bude potrebe, piše Business Insider.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju