Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ofenziva na Mosul mogla bi donijeti terorističke napade Europi jer bi se nakon pada ISIS-ovih uporišta džihadisti potekli iz Europe mogli vratiti u svoje zemlje.


Sjedinjene Države očekuju da će se ofenziva protiv Islamske države na njezino uporište u iračkome gradu Mosulu preklopiti s bitkom za Raqqu, rekao je američki ministar obrane Ash Carter u Parizu dajući naslutiti skorašnji početak ofenzive na taj grad koji je glavno uporište ISIS-a u Siriji.

Vezani članci Slika nije dostupna Irački premijer stigao u Mosul i čestitao vojnicima na pobjedi Slika nije dostupna Horor svjedočanstva spašenih od života pod Islamskom državom: "Mogli smo namirisati smrt''

Potpomognute zračnom kampanjom saveznika predvođenih SAD-om, iračke snage već devet dana napreduju prema Mosulu u ofenzivi kojom žele protjerati ISIS,  što se već nazire kao najveća vojna operacija u Iraku u zadnjih deset godina. Sama kampanja mogla bi trajati tjednima ili čak mjesecima.

"Da, bit će preklapanja i to je dio našeg plana, na to smo spremni", rekao je Carter na konferenciji za novinare u Parizu nakon sastanka 13 zemalja sudionica vojne koalicije protiv ISIS-a. Nije iznio pojedinosti, no njegova izjava daje naslutiti da bi uskoro mogla početi ofenziva na Raqqu, uporište ISIS-a u Siriji.

Francuski predsjednik François Hollande je na skupu ministara obrane upozorio da koalicija mora pomno pratiti kretanje ISIS-ovih boraca između jednog grada do drugog. "U tim kolonama stanovnika koji bježe iz Mosula skrivat će se teroristi i pokušati krenuti dalje, posebno prema Raqqi", rekao je te se zauzeo za jaču suradnju obavještajnih službi kako bi se takvi teroristi identificirali među izbjeglicama.

Upozorio je da bi ofenziva na Mosul mogla donijeti terorističke napade Europi jer bi se nakon pada ISIS-ovih uporišta džihadisti potekli iz Europe mogli vratiti u svoje zemlje."Moramo vrlo budno pratiti povratak stranih boraca", rekao je francuski predsjednik. Sastanak je održan tek nekoliko tjedana prije prve godišnjice napada na Pariz 13. studenoga, u kojima je ISIS ubio 130 osoba.

Od 2014., džihadisti ISIS-a osvojili su dijelove Iraka i Sirije i na njima je vođa skupine Abu Bakr al-Baghdadi proglasio "kalifat" u lipnju 2014., no do početka listopada 2016. izgubio je više od četvrtine osvojenih teritorija. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju