Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američko priznanje kosovske neovisnosti je nepovratno, rekao je u četvrtak u razgovorima s najvišim kosovskim dužnosnicima američki potpredsjednik Joe Biden, koji je izrazio snažnu potporu očuvanju teritorijalne cjelovitosti Kosova, stvaranju multietničkog društva te odao priznanje naporima u obnovi zemlje.


Američko priznanje kosovske neovisnosti je nepovratno, rekao je u četvrtak u razgovorima s najvišim kosovskim dužnosnicima američki potpredsjednik Joe Biden, koji je izrazio snažnu potporu očuvanju teritorijalne cjelovitosti Kosova, stvaranju multietničkog društva te odao priznanje naporima u obnovi zemlje.

'Priznanje neovisnosti od Sjedinjenih Država je nepovratan proces', istaknuo je Biden nakon zajedničkih razgovora s predsjednikom Fatmirom Sejdiuom i premijerom Hashimom Thacijem. On je zajamčio kosovskim čelnicima da će granice najmlađe europske države ostati netaknute istaknuvši da je 'očuvanje jedinstva Kosova apsolutno pitanje za SAD' a 'očuvanje teritorijalne cjelovitosti minimum koji SAD neće prijeći'.

Kosovski narod zahvalan na potpori

Vezani članci I Andrej Plenković sudjelovat će u \'\'Vax Live\'\' koncertu porukom podrške Harry i Meghan, Jennifer Lopez, Selena Gomez, Andrej Plenković i drugi. Svi oni gosti su na velikom koncertu u Los Angelesu... Poljski predsjednik, Andrzej Duda Poljski novinar predsjednika nazvao kretenom, pa mu sad prijeti i do tri godine zatvora

Kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu izrazio je zahvalnost kosovskog naroda za potporu u stjecanju slobode i uspostavi mira, stabilnosti i razvoja Kosova, dok je premijer Thaci Bidenov posjet ocijenio 'potvrdom potpore SAD-a postignutom napretku na Kosovu'. Dvojica vodećih kosovskih čelnika izrazila su tijekom razgovora s Bidenom spremnost za izgradnju Kosova kao demokratskog i multietničkog društva s jednakim mogućnostima za sve građane.

Biden će se nakon razgovora s najvišim kosovskim dužnosnicima obratiti zastupnicima kosovskog parlamenta, a poslijepodne će posjetiti manastir Visoke Dečane te američki kamp Bondsteel kod Uroševca, gdje će se obratiti američkim vojnicima. SAD na Kosovu u sklopu međunarodnih snaga KFOR-a ima gotovo dvije tisuće vojnika. Nakon što je zrakoplov Air Force Two sletio u prištinsku vojnu zračnu luku, potpredsjednik Biden dočekan je uz najviše državne i vojne počasti, a dobrodošlicu, uz postrojene pripadnike počasne garde Kosovskih sigurnosnih snaga, poželjeli su mu dužnosnici kosovske vlade.

Priština u iščekivanju velikog prijatelja

Njegov automobil duž puta iz zračne luke do grada pozdravljali su zastavicama učenici osnovnih i srednjih škola, dok ga je na prištinskim ulicama dočekalo više tisuća učenika i građana noseći cvijeće, američke i kosovske zastave te parole kojima se izražava zahvalnost SAD-u. Glavni grad Kosova Priština već danima živi u ozračju iščekivanja dolaska velikog prijatelja kosovske neovisnosti, okićen Bidenovim slikama kojima se želi dobrodošlica te kosovskim i američkim zastavama.

Bidenov posjet doživljava se na Kosovu kao dolazak velikog prijatelja i ocjenjuje se povijesnim. Tisak ističe Bidenovu ustrajnu potporu borbi za kosovsku neovisnost navodeći da je riječ o jednom od rijetkih svjetskih političara koji su dulje vrijeme vjerovali u nju. Biden se devedesetih godina zalagao za vojnu intervenciju na ovim prostorima te se ocjenjuje da je njegovo zalaganje uvelike pridonijelo zaustavljanju srbijanskoga genocida nad Albancima.

Posebne sigurnosne mjere

Kosovska policija poduzela je sve sigurnosne mjere da Bidenov posjet protekne u najboljem redu, dok su kosovski Srbi na sjeveru Mitrovice najavili za poslijepodne prosvjede zbog Bidenova dolaska. Kosovo je proglasilo svoju neovisnost 17. veljače 2008. godine, a Bidenov posjet prvi je posjet jednog od najviših američkog dužnosnika nakon proglašenja neovisnosti.

Od završetka rata Kosovo su posjetila dvojica američkih predsjednika - u studenome 1999. Bill Clinton posjetio je Uroševac, a dvije godine kasnije, u ljeto 2001. George Bush posjetio je američke vojnike u sklopu KFOR-a u kampu 'Bondsteel' u blizinu Uroševca.