Razarač USS Benfold
Razarač USS Benfold Foto: Afp

Američki razarač u srijedu je plovio u blizini spornih Paracelskih otoka u Južnom kineskom moru, izazvavši ljutu reakciju Pekinga, koji je rekao da je njegova mornarica "otjerala" brod nakon što je ilegalno ušao u teritorijalne vode.


Sjedinjene Države redovito provode "operacije slobode plovidbe" u Južnom kineskom moru, osporavajući ograničenja prolaza koja nameću Kina i drugi koji polažu pravo na te vode.

Vezani članci Ilustracija "To je naša stvar, prestanite se miješati!" Peking oštro odgovorio šefu CIA-e Ilustracija Prijeti sukob svjetskih velesila? Američki general: "Nadam se da sam u krivu, no imam osjećaj da ćemo 2025. zaratiti"

Američka mornarica je rekla da je USS Benfold "potvrdio prava i slobodu plovidbe u Južnom kineskom moru u blizini Paracelskih otoka, u skladu s međunarodnim pravom".

Teške optužbe kineske strane

"Nezakonito i široko polaganje pomorskih prava u Južnom kineskom moru predstavlja ozbiljnu prijetnju slobodi mora, uključujući slobodi plovidbe i prelijetanja, slobodi trgovine i neometanoj trgovini, te slobodi ekonomije za priobalne nacije Južnog kineskog mora."

Kina tvrdi da ne ometa slobodu plovidbe ili preleta, optužujući Sjedinjene Države za namjerno izazivanje napetosti.

Zapovjedništvo Južnog sektora kineske Narodnooslobodilačke vojske priopćilo je da su potezi američkog broda ozbiljno narušili suverenitet i sigurnost Kine ilegalnim ulaskom u kineske teritorijalne vode oko Paracela, na koje također polažu pravo Vijetnam i Tajvan.

"SAD je kreator sigurnosnih rizika"

"Zapovjedništvo Južnog sektora organiziralo je pomorske i zračne snage da prate, nadziru, upozoravaju i otjeraju" brod, dodaje se, pokazujući slike Benfolda snimljene s palube kineske fregate Xianning.

"Činjenice još jednom pokazuju da su Sjedinjene Države ništa drugo nego 'kreator sigurnosnih rizika u Južnom kineskom moru' i 'razarač regionalnog mira i stabilnosti'."

Kina je nametnula kontrolu nad Paracelskim otocima koja je do 1974. bila pod Južnim Vijetnamom.

Kina ne priznaje presudu međunarodnog suda

Ponedjeljak je obilježio šestu godišnjicu presude međunarodnog suda koji je poništio sveobuhvatna polaganja prava Kine na Južno kinesko more, rute pomorske trgovine vrijedne godišnje oko 3 bilijuna dolara., a koju Kina nikada nije priznala.

Kina polaže pravo na gotovo cijelo Južno kinesko more. Vijetnam, Filipini, Malezija, Tajvan i Bruneji imaju konkurentska i preklapajuća potraživanja. Kina je izgradila umjetne otoke na nekim od svojih posjeda u Južnom kineskom moru, uključujući zračne luke, što je izazvalo regionalnu zabrinutost zbog namjera Pekinga.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju