Obavijesti Pretražite Navigacija
Postali smo "dosadna država"

Bivši američki veleposlanik o Međunarodnoj zajednici: "Trebali smo se koncentrirati na sprječavanje rata"

Međunarodna zajednica je devedesetih imala krivi pristup, jer je bila usredotočena na održavanje Jugoslavije umjesto na sprječavanje rata, rekao je u nedjelju Peter Galbraith, bivši američki veleposlanik u Hrvatskoj.

"Prije tridesetak godina raspad države jednostavno nije bio prihvaćen, pa kad su Hrvatska i Slovenija proglasile svoju neovisnost bilo je puno protivljenja”, no ono je oslabilo raspadom Sovjetskog Saveza, rekao je Peter Galbraith novinarima uoči konferencije u povodu 30. obljetnice međunarodnog priznanja Hrvatske u Zagrebu.

"Mislim da je međunarodna zajednica, uključujući SAD, tada imala krivi pristup, jer problem nisu bili raspad Jugoslavije niti neovisnost Hrvatske i Slovenije, problem je bio rat”, dodao je veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj od 1993. do 1998. godine.

"Problem je bio rat, a umjesto na očuvanje Jugoslavije trebali smo se koncentrirati na sprječavanje rata koji je bio velika tragedija", rekao je.

Galbraith je na skupu kazao kako su devedesete bile niz događaja koje su dovele do rezultata koji je "lako mogao biti potpuno drugačiji", no da je zadovoljan što je Hrvatska danas kao mirna demokratska država, članica NATO-a i EU-a diplomatski postala "vrlo dosadna država”.

"Danas kad me drugi pitaju o Hrvatskoj me pitaju samo što posjetiti i u koje restorane ići”, rekao je Amerikanac na panelu.

Galbraith je rekao kako hrvatsko-američki odnosi danas nisu kakvi su bili devedesetih kad je SAD bio na vrhuncu svoje geopolitičke moći za koju je bilo neizbježno da oslabi, iako je to ubrzano greškama bivših predsjednika Georga W. Busha, poput američke invazije, te postupcima Donalda Trumpa.

"Hrvatska je dio EU-a i NATO-a i nema kriza. Amerika je bila tu jer je bilo rata", rekao je.

Galbraith je kazao kako je u SAD-u prije 1993. i slanja veleposlanika postojao osjećaj da je situacija u Jugoslaviji "bezizlazna" te da je bilo puno onih koji nisu vidjeli razliku između onoga što su u BiH činile Srbija i Hrvatska, što je kasnije promijenjeno angažmanom hrvatskih vlasti.

Za bivšeg predsjednika Franju Tuđmana i tadašnjeg ministra obrane Gojka Šuška rekao je da mu se čini da su imali "drugačije poglede od potpunog prihvaćanja teritorijalnog integriteta BiH", no da su u ključnom trenutku, birajući između nastavke podrške bosanskim Hrvatima u sukobu s muslimanima i partnerstva sa SAD-om u reintegraciji okupiranih područja izabrali ono drugo.

Pročitajte i ovo Milica Milojević i Mlađan Radivojević TKO ODNOSI DJECU? Proglašavali bebe mrtvima pa ih prodavali? Slučaj majke koja je pronašla sina: Jedna beba stajala je 10.000 maraka, blizanci 15.000

Pročitajte i ovo Milorad Dodik Terete ih za ratne zločine Dodik podržava Srbiju u kaznenom progonu hrvatskih pilota: "Svi trebaju odgovarati..."

"Nakon te odluke se SAD snažnije angažirao", što je dovelo do Washingtonskog sporazuma i mirne reintegracije istoka Hrvatske.

Komentirajući optužnice koje je Srbija najavila protiv hrvatskih pilota, Galbraith je rekao kako je proces koji je na području bivše Jugoslavije vodio Međunarodni kazneni sud u Den Haagu (ICTY) bio iznimno važan, jako dobar i pravedan te da nema onih koji su izbjegli pravdi.

"Stoga mi nije jasno kako Srbija misli da ima jurisdikciju" da procesuira te događaje koji se nisu ni dogodili na njezinom teritoriju, dodao je.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene