Xi Jinping i Vladimir Putin
Xi Jinping i Vladimir Putin Foto: Afp

Dva mjeseca nakon upozorenja Pekingu da ne pomaže Rusiji u njezinoj invaziji na Ukrajinu američki dužnosnici kažu da nisu uočili otvorenu kinesku vojnu i gospodarsku potporu, što je dobrodošao razvoj u napetim odnosima SAD-a i Kine.


Američki dužnosnici potvrdili su za Reuters da su i dalje vrlo oprezni zbog kineske dugogodišnje potpore Rusiji općenito, ali da se vojna i gospodarska potpora zbog koje su brinuli do sada nije nije ostvarila. Takvo olakšanje dolazi u ključnom trenutku.

Predsjednik Joe Biden priprema se za putovanje u Aziju krajem svibnja, a osnovna je tema kako se nositi s gospodarskim i političkim usponom Kine. Predsjednikova će administracija uskoro objaviti svoju prvu strategiju nacionalne sigurnosti o razvoju Kine kao velike sile. No, osim što je izbjegavala izravnu potporu ruskih ratnih napora, Kina je izbjegavala i sklapanje novih ugovora između svojih državnih rafinerija nafte i Rusije, unatoč velikim štetama. U ožujku je Kineska državna grupa Sinopec obustavila razgovore o velikom petrokemijskom ulaganju u Rusiji.

Ruski premijer Dmitrij Medvjedev tijekom obraćanja donjem domu ruskog parlamenta, 11.04.2018. (Foto: AFP) Medvedev: Kijev sprema odmazdu hrvatskom predsjedniku Zoranu Milanoviću

Tijekom travnja, američki izaslanik pri Ujedinjenim narodima pozdravio je suzdržanost Kine od glasovanja u UN-u kako bi se osudila ruska invazija na Ukrajinu. Naveo je kako bi prisilno balansiranje Pekinga između Rusije i Zapada moglo biti najbolji ishod za Washington, piše Reuters.

Kina i dalje ne osuđuje

Ipak, Kina je odbila osuditi rusko djelovanje u Ukrajini i kritizirala je sveobuhvatne zapadne sankcije Moskvi. Obim trgovine između Rusije i Kine također je skočio u prvom tromjesečju, a te su dvije zemlje još u veljači proglasile ''partnerstvo bez ograničenja''.

Pekinško veleposlanstvo u Washingtonu optužilo je Sjedinjene Države za širenje ''neistina'' kako bi diskreditirale Kinu u vezi s Ukrajinom, navodeći i kao jedan od argumenata, napise u medijima iz ožujka prema kojima je Rusija zatražila kinesku vojnu pomoć. Veleposlanstvo je istaknulo kako nema nikakvih dokazada Kina pruža takvu podršku Rusiji. Biden je, naime 24. ožujka u Bruxsellesu istaknuo kako se u razgovoru s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom "uvjerio da razumije posljedice".

Biden će posjetiti Tokio i Seul, što će biti njegovo prvo putovanje u Aziju u ulozi predsjednika, a putovanje neće uključivati ​​zaustavljanje u Kini. Sastat će se i s indijskim i australskim čelnicima tijekom sastanka 'Quad'a u Tokiju.

Papa Franjo Papa Franjo otkrio da je tražio susret s Putinom te što ga je neugodno iznenadilo

Yair Lapid, Sergej Lavrov Izraelci šokirani tvrdnjom da je Hitler bio židovskog porijekla: "To je kao da kažete da su se Židovi sami ubili u Holokaustu"

Kina je učinila Rusiju ključnim dijelom svoje vanjskopolitičke strategije za suprotstavljanje Zapadu. Bidenovi suradnici bili su zabrinuti da Xi planira pružiti izravnu potporu ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu jer je njegova kampanja u Ukrajini bila suočena s žestokim neuspjesima, rekao je jedan američki dužnosnik.

''Ohrabreni su da se to do sada nije dogodilo, ali Washington i njegovi saveznici nastavljaju pomno pratiti razinu pomoći'', rekao je dužnosnik.

"Postojale su dosljedne poruke da će se, ako to učini,  Kina suočiti s teškim posljedicama. Čini se da do sada nisu. Moguće je da su planirali pružiti vojnu pomoć i promijenili svoje mišljenje", rekla je Bonnie Glaser, analitičarka za Aziju iz SAD-a.

Ono što zabrinjava američke dužnosnike, a i Zapad u cijelosti je što Kina još uvijek nije izravno osudila ruske akcije u Ukrajini.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju