Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RAZGOVOR MINISTARA

Kina se oglasila o ratu u Ukrajini: ''Ključno je razmišljati o održavanju trajne sigurnosti u Europi''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi telefonski je razgovarao u utorak sa svojim ukrajinskim kolegom Dmitrijem Kulebom, a Peking je ponovno pozvao na pregovore o okončanju sukoba u Ukrajini, prenosi Reuters.

Poziv, koji je prema navodima Pekinga upućen na zahtjev Ukrajine, bio je prvi prijavljeni razgovor na visokoj razini između te dvije zemlje od 1. ožujka, kada je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitrij Kuleba zatražio od Pekinga da iskoristi svoje veze s Moskvom kako bi zaustavio invaziju Rusije.

"Ratovi na kraju završavaju. Ključno je razmišljati o održavanju trajne sigurnosti u Europi te uspostaviti uravnotežen, učinkovit i održiv europski sigurnosni mehanizam. Kina je spremna igrati konstruktivnu ulogu u tom pogledu s objektivnog stajališta", navodi kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi.

Kuleba je nakon toga na svojem Twitteru objavio: "Zahvalan svom kineskom kolegi na solidarnosti s civilnim žrtvama".

"Obojica dijelimo uvjerenje da završetak rata protiv Ukrajine služi zajedničkim interesima mira, globalne sigurnosti hrane i međunarodne trgovine", dodaje Kuleba.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dovoze ljude i gorivo Ukrajinci kažu da Rusi pripremaju sveobuhvatan napad na istoku: "Ne čekajte da vam bombardiraju kuću"
Pročitajte i ovo Frank-Walter Steinmeier Javna kritika Njemački predsjednik priznao grešku: "Nisam vjerovao da će Putin pristati na propast zemlje u ime svog imperijalnog ludila"

Kina, koja se posljednjih godina zbližila s Moskvom, a također ima bliske diplomatske odnose i snažne trgovinske veze s Ukrajinom, odbila je osuditi napad Rusije na Ukrajinu ili nazvati njezine akcije invazijom.

Više o ratu u Ukrajini iz minute u minutu čitajte >> OVDJE

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene