Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki Bošnjak uhićen u New Yorku zbog povezanosti s navodnom urotom za bombaški napad u tom gradu, suočit će se s optužbama saveznih vlasti nakon što je rekao istražiteljima da je prošao obuku Al Kaide u Pakistanu, izvijestila je u subotu agencija Bloomberg News, pozivajući se na dva izvora upoznata s istragom.


Adis Medunjanin star 24 godine, koji je uhićen u petak uz još jednog osumnjičenika, vjerojatno će biti optužen za urotu i prolazak obuke kod strane terorističke organizacije, rekao je jedan od izvora. Medunjanin i Zarein Ahmedzay (24), koji je afganistanskog podrijetla, uhićeni su u noći na petak, rekao je glasnogovornik FBI-a James Margolin. Ahmedzay je u petak popodne izveden pred sud u Brooklynu u New Yorku, gdje se izjasnio da nije kriv za jedinu točku optužbe - davanje lažnih izjava agentima FBI-a.

Njih su dvojica uhićena u sklopu istrage Najibullaha Zazija, američkog Afganistanca kojega vlasti terete da je planirao bombaški napad u New Yorku prošloga rujna, na obljetnicu terorističkih napada na Svjetski trgovinski centar (WTC) 11. rujna 2001. Medunjanin je rekao vlastima da se obučavao u kampu Al Kaide u Pakistanu zajedno sa Zazijem, kazao je za Bloomberg policijski izvor. Medunjanin, Ahmedzay i Zazi pohađali su srednju školu Flushing u newyorškom Queensu.

Danas se Medunjanin izjašnjava o krivnji

Vezani članci Ivica Puljak Ivica Puljak o napadima na strance: "Nadam se da je ovo prvi i zadnji put da kao gradonačelnik Splita pišem ovakav tekst" Policija, ilustracija - 1 Sramotni incident: Na splitskoj plaži napadnuti mladić i djevojka, državljani Srbije

Robert Gottlieb, odvjetnik Medunjanina, izjavio je sudu u Brooklynu kako je očekivao da će i njegov klijent biti izveden na izjašnjavanje o krivnji, ali mu je umjesto toga zamjenik državnog tužitelja Jeffrey Knox rekao da ga Medunjanin više ne želi za branitelja. 'Oni znaju da ga je predstavljam. Oni su otvoreno odlučili da je u redu kršiti Ustav i priječiti mu pristup odvjetniku', rekao je Gottlieb, koji se ranije žalio da vlasti ni njemu niti obitelji ne dopuštaju kontakt s Medunjaninom.

Gottlieb je najavio da će se u subotu vratiti na sud, kada se očekuje da će se Medunjanin izjasniti o krivnji. Kako Hina doznaje iz izvora bliskih bošnjačkoj zajednici u New Yorku, uhićenje Medunjanina izazvalo je nevjericu i uznemirenost među njezinim članovima, a za subotu je najavljeno da će se lokalna bošnjaška udruga ograditi od bilo kakve povezanosti s terorizmom. (Hina)