Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvi susret

Američki i meksički dužnosnici sastali se u Meksiku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki vojni dužnosnici sastali su se u utorak s meksičkim izaslanstvom u meksičkom pograničnom gradu Tapachuli kako bi razgovarali o sigurnosnim inicijativama, objavili su u srijedu izvori bliski razgovorima.

Šef američkog Sjevernog zapovjedništva Lori Robinson i šef američkog Južnog zapovjedništva Kurt Tidd sudjelovali su na sastanku, kazali su izvori.

Pročitajte i ovo Joe Biden 'Radi što god želiš' Biden napao Trumpa u govoru o stanju unije: "To je opasno" Ilustracija Rok tjedan dana U zadnji čas izbjegnuta blokada vlasti u SAD-u: Bez plaće bi ostali državni službenici, djelomično bi se ugasio državni aparat...

Riječ je o jednom od prvih susreta između američkih i meksičkih dužnosnika od stupanja novog američkog predsjednika Donalda Trumpa na dužnost u siječnju. Trump je svojom oštrom retorikom usmjerenom prije svega na trgovinu i sigurnost zaprijetio da će razbiti godinama izgrađivanu suradnju između dvije zemlje.

Jedan od izvora kazao je da su razgovori bili usmjereni na meksičku obvezu da osigura južnu granicu od kriminalaca i ilegalnih imigranata i prema tom izvoru na sastanku je sudjelovala i američka veleposlanica u Meksiku Roberta Jacobson.

Za sada nije jasno tko je predstavljao meksičku vladu, no meksičko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da njihov šef diplomacije nije sudjelovao na sastanku.

Glasnogovornik Sjevernog zapovjedništva Michael Kucharek potvrdio je da su Robinson i Tidd posjetili 31. siječnja Meksiko u sklopu "kontinuirane koordinacije u partnerskoj nacionalnoj sigurnosti", dodavši da su dvojica zapovjednika također posjetila Honduras i Guatemalu.

Glasnogovornik američkog veleposlanstva u Mexico Cityju kazao je pak da je "posjet južnoj granici bio planiran mjesecima i da je američkoj vlasti pružio priliku da iz prve ruke sazna o izazovima s kojima se suočava Meksiko u zaštiti svojih granica", ne navodeći pritom nikakve detalje.

Odnosi između SAD-a i Meksika postali su vrlo napeti nakon što je Trump obznanio da će izgraditi zid između dvije zemlje kako bi zaustavio dotok ilegalnih migranata, trgovaca drogom i kriminalaca te da će natjerati SAD da plati njegovu izgradnju.

Susret između Trumpa i meksičkog predsjednika Enriquea Pene Nietoa, koji je bio planiran za siječanj, otkazan je nakon što je Trump objavio na Twitteru da bi meksičkom čelniku bilo bolje da ne dolazi na sastanak ako Meksiko neće platiti zid, našto je meksički predsjednik otkazao susret. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene