Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napeti odnosi

"MONEY, MONEY" Trump je smislio način kako izgraditi zid prema Meksiku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bijela kuća objavila je u četvrtak da predsjednik Donald Trump planira uvesti novi porez od 20 posto na sve proizvode iz Meksika čime će financirati gradnju zida duž granice s tom zemljom.

Financiranje gradnje zida koji bi trebao zaustaviti ilegalne migrante iz Meksika izazvalo je velike napetosti između dviju zemalja ranije u četvrtak te je meksički predsjednik Enrique Pena Nieto objavio da otkazuje posjet Washingtonu koji je bio zakazan za utorak.

Pročitajte i ovo Ilustracija Akcija na autocesti Bježao od policije, pa iskočio iz jurećeg kombija! Policajac uskočio u vozilo prije prevrtanja, a onda je prizor sve zaprepastio Ilustracija Uhićen 33-godišnjak Policija kod Gline stala na kraj krijumčarima: Prevozili 29 migranata

"Politika naše zemlje je oporezivati izvoz dok uvoz slobodno ulazi, što je smiješno. No s tim porezom (na meskički uvoz) možemo prikupiti 10 milijarda dolara na godinu i zahvaljujući samo tom mehanizmu jednostavno možemo platiti zid", izjavio je glasnogovornik Bijele kuće Sean Spicer novinarima u zrakoplovu Air Force One na povratku iz Philadelphie.

Nije iznio više pojedinosti niti kada bi taj porez trebao stupiti na snagu, ali je ustvrdio da bi se uklopio u globalnu poreznu reformu.

Predsjednik Donald Trump u srijedu je potpisao ukaz kojim pokreće, na ovom stupnju tek simbolički, projekt gradnje zida na granici između Sjedinjenih Država i Meksika čime ispunjava najupečatljivije obećanje iz svoje izborne kampanje.

Poluge kojima se Meksiko može poslužiti protiv Trumpove politike

U sporu sa snažnim sjevernim susjedom, Meksiko je taj koji bi mogao mnogo više izgubiti, no on ipak raspolaže polugama kojima se može koristiti odluči li američki predsjednik Donald Trump prisiliti susjednu državu da plati gradnju zida duž zajedničke granice.

UVOZ: Meksiko je druga najveća zemlja uvoznica američke robe iza Kanade, a ispred Kine. Iako Sjedinjene Države imaju trgovinski deficit od 60 milijarda dolara s Meksikom, one južnome susjedu prodaju robe i usluga vrijednosti koja premašuje 230 milijarda dolara na godinu.

RADNA MJESTA: Šest milijuna radnih mjesta u Sjedinjenim Državama ovisi o trgovini s Meksikom. Oko 40 posto dijelova u meksičkim proizvodima izvezenih u Sjedinjene Države zapravo dolazi iz SAD-a te se vraća u tu zemlju preoblikovano.

PARTNERSTVO: Meksiko je bitan za nekoliko američkih država, posebno za one duž zajedničke granice. Meksiko je prva država uvoznica proizvoda iz Teksasa, Arizone i Kalifornije. Također je država koja kupuje najviše svinjetine, slatkog kukuruza i fruktoze iz SAD-a.

IZRUČENJA: Meksiko surađuje s SAD-om u borbi protiv kartela droge i drugim pravosudnim pitanjima. Od 2000. do 2015. izručio je više od 900 ljudi koje je tražio SAD. Najpoznatiji je narkobos Joaquin "El Chapo" Guzman, vođa kartela Sinaloa izručen je prošli tjedan, dan prije inauguracije predsjednika Donalda Trumpa.

DEPORTACIJE: Zajednička granica duga je gotovo 3200 kilometara i Meksiko pomaže smanjiti pritisak ilegalnih migranata koji žele doseliti u SAD. Lani je Meksiko deportirao 165.000 stanovnika iz Srednje Amerike prije nego što su oni stigli do američke granice.

KINA: Meksiko ima dobre veze s Kinom, državom koja godinama nastoji povećati svoj utjecaj u Latinskoj Americi, a s kojom je Trump također pogoršao odnose. Meksiko bi se mogao približiti Kini kako bi nadoknadio gubitak u poslovima s SAD-om.

KRIZA: Ako bi SAD previše gospodarski pritiskao Meksiko carinjenjem meksičkih proizvoda i kažnjavanjem američkih tvrtki koje ulažu u Meksiko, mogao bi potaknuti gospodarsku krizu.

Masovne deportacije Meksikanaca koji sada žive u SAD-u zaoštrile bi socijalnu krizu, a u interesu je SAD-a da ima stabilno susjedstvo.
 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene