Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kriv nepoznati brod

Turisti ostali u šoku nakon što su je ugledali...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ženka grbavog kita koju već 40-ak godina moreplovci i znanstvenici promatraju pored obala Aljaske, poginula je u sudaru s nepoznatim brodom. Ružnom prizoru svjedočili su turisti.

Na lešinu ženke kita naišao je turistički brod blizu zaljeva Funter 1. srpnja, odakle je prebačena na obližnju obalu, gdje je nad njezinom lešinom obavljena nekropsija, izvijestio je AP.

Pročitajte i ovo Ilustracija Istraga u tijeku Sudarila se dva američka vojna helikoptera: U padu poginula tri pilota Neobična svjetlost na nebu nevjerojatni prizori VIDEO Snimljena misteriozna plava svjetlost, brzo se kretala nebom: "Ovo je bio prvi put!"

Rezultat nekropsije je nedvojbeno zaključio da se radi o naletu broda na ženku kita te da je to ujedno i uzrok smrti.

VIDEO Australski surferi u društvu divovskog kita

Tu ženku kita tijekom 40-ak godina zvali su raznim imenima, uključujući Max, Aequorea i Br. 539.

Prvi put je zapažena u zaljevu Glacier, pored Juneaua, još 1975. godine. Podaci praćenja govore da je imala najmanje petero potomaka u periodu između 1982. i 2005. te da je njezino potomstvo dalo još najmanje tri nova kita.

Posljednji put je viđena prije dvije godine. Aleria Jensen iz američke Nacionalne službe za oceane i atmosferu istaknula je da smrt te ženke kita moreplovcima služi kao podsjetnik da uspore i budu pažljiviji.

U aljaškim vodama od 1978. do 2011. godine zabilježeno je 108 sudara brodova i grbavih kitova, a u većini tih sudara radilo se o manjim plovilima. Oko trećine tih sudara završilo je ljudskim ozljedama ili oštećenjem vlasništva.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene