Vrhovni zapovjednik Al'Qaide u Afganistanu preuzeo je odgovornost za atentat na bivšu pakistansku premijerku i oporbenu čelnicu Benazir Bhutto.


U telefonskom razgovoru, Mustafa Abu al-Yazid, koji je u svibnju postao zapovjednik Al'Qaidinih operacija u Afganistanu, kazao je da je naredio ubojstvo Bhutto koja je likvidirana u četvrtak nakon govora održanog na skupu u gradu Rawalpindiju.

Vezani članci Olivera Lakić Spriječen novi pokušaj ubojstva crnogorske novinarke Olivere Lakić Slika nije dostupna Benazir Bhutto ostat će u Pakistanu usprkos atentatu

"Ovo je naša prva značajnija pobjeda protiv onih koji su se udružili s nevjernicima u borbi protiv Al'Qaide i objavili rat mudžahedinima", rekao je Mustafa Abu al-Yazid.

>> Ubojstvo Bhutto teško pogodilo američke burze

>> Posmrtni ostaci Bhutto upućeni prema rodnom selu

>> Nakon ubojstva Bhutto raste nasilje u Pakistanu

>> Ubojstvo Bhuutto udarac američkoj politici prema Pakistanu

>> SAD provjerava odgovornost Al Qaide za ubojstvo Bhutto 

>> Sharif pozvao Musharrafa na ostavku 

>> Bush i drugi svjetski čelnici osudili ubojstvo Benazir Bhutto

>> Hrvatska osudila ubojstvo Benazir Bhutto 

>> UN saziva konzultacije zbog ubojstva Bhutto, Musharraf ogorčen

>> Kronologija najvažnijih političkih događanja u Pakistanu zadnjih mjeseci

>> Benazir Bhutto prva premijerka u muslimanskom svijetu

>> Diljem svijeta osude ubojstva Benazir Bhutto

Po naredbi Al'Qaide, pojasnio je al-Yazid, napad na Bhutto izvršili su pripadnici islamske skupine sa sjedištem u Pakistanu Laskhar-i-Jhangvi.

Nakon što je vijest Asia Timesa prenijela i pakistanska televizija, ministarstvo unutarnjih poslova je priopćilo da pakistanska vlada "nema saznanja o povezanosti Al'Qaide s jučerašnjim ubojstvom u samoubilačkom napadu na bivšu premijerku i oporbenu čelnicu Benazir Bhutto".

No, priznao je Javed Cheema, glasnogovornik ministarstva unutrašnjih poslova, "ekstremistički muslimanski elementi" bliski Al'Qaidi i talibanima, odgovorni za val samoubilačkih napada u posljednjih godinu dana, mogli bi biti autori atentata na Benazir Bhutto.