Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bonitetna agencija Fitch Ratings povisila je kreditni rejting Srbije za dugoročno zaduživanje u domaćoj i stranoj valuti s "B+" na "BB-", uz ocjenu da su "stabilni izgledi" za njegovo dalje poboljšanje, priopćila je u subotu Narodna banka Srbije (NBS).


U ocjeni Fitch Ratingsa navedeno je da su za popravljanje rejtinga zaslužni "bolji makroekonomski pokazatelji, politička stabilnost i stabilnost bankarskog sektora", te posvećenost države procesu reformi i uspješno provedena fiskalna konsolidacija čiji bi rezultat u 2016. trebao biti smanjenje "fiskalnog deficita na tri posto".

Vezani članci Policijski očevid u Srbiji, ilustracija (Foto: Davor Javorovic/PIXSELL) Muškarac u dvorištu puškom ubio zeta i unuka, ranio još dvoje članova obitelji Ministar financija Zdravko Marić (Foto: Dnevnik.hr) Fitch predviđa da će Hrvatska, treću godinu u nizu, imati dobre proračunske rezultate

"Vanjska neravnoteža nastavlja se smanjivati zahvaljujući snažnom rastu izvoza, dok je visok priljev inozemnih izravnih investicija više nego dovoljan da u cijelosti pokrije deficit tekućeg računa", prenijela je nacionalna banka Srbije.

Ocjena agencije Fitch Ratings je da se, uz visoku razinu inozemnih ulaganja kojima su pridonijele strukturne reforme, popravilo i ukupno poslovno ozračje, te da je bankarski sektor stabilan.

Na popravljanje kreditnog rejtinga utjecali su i formalno otvaranje pregovora s EU-om, efikasnija državna uprava i kvaliteta regulatornog okvira, navedeno je u priopćenju NBS-a o povećanju kreditnog rejtinga Srbije s "B+" na "BB-". (Hina)