Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kanadski general Hillier:

'Afganistan vodi NATO u raspad i propast'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Afganistanski glib otkrio je da se raspada Sjevernoatlantski savez koji se u sukob uključio bez istinske taktike i ne bude li drastičnih promjena, srlja u vlastitu propast', ocijenio je u knjizi pamfletu kanadski general Rick Hillier.

'Afganistan je pokazao da je NATO mrtvac, da se raspada i nestat će ako se ne pronađe spasonosno rješenje', piše u svojoj autobiografiji bivši zapovjednik glavnog stožera kanadske vojske, lani umirovljen 54-godišnji general koji je objavio knjigu 'A Soldier First: Bullets, Bureaucrats and Politics of War' (Vojnik prije svega: meci, birokrati i ratne politike) u kojoj se prisjeća početka operacije.

Pročitajte i ovo Donald Trump o NATO-u Politika izolacionizma Trump spreman europske države pustiti niz vodu: "Nas i problem dijeli jedan veliki lijepi ocean" Ilustracija na obali Crnog mora NATO povlači potez koji će sigurno razbjesniti Putina

'Generali NATO-a u Bruxellesu nisu imali nikakvu strategiju, nikakvu ideju o tome što žele izvršiti, nikakvu političko vodstvo, a vojnih snaga imali su vrlo malo', piše Hillier, koji je zapovijedao NATO-ovim mirovnim snagama u Afganistanu od veljače do kolovoza 2004. 'Operacija u Afganistanu je 'katastrofa' i NATO, koji ni danas nema jasnu ideju što radi u Afganistanu, krenuo je putem kojim će uništiti svoju vjerodostojnost te izgubiti narodnu podršku svih zemalja Saveza', piše Hillier. 'Europljani, na čelu s Britancima, protivili su se kanadskom kontingentu u ISAF-u, no Kanađani su dobri borci, raspoređeni na jugoistoku (područje Kandahara) gdje je žarište talibanskog pokreta'.

Knjiga otkriva da su se pojedine članice NATO-a više bavile time kako 'izgraditi vlastiti feud' nego kako vojnike pripremiti za borbu. Za rat u Iraku piše da je odvukao Amerikancima pozornost s Afganistana i da su se talibani 'ohrabrili upravo u trenutku kada su uglavnom bili poraženi'. Talibani su učili upravo od iračkih pobunjenika, shvatili su da 'zapadne snage mogu patiti' i da je 'čak moguće uništiti njihovu volju za borbom pa su brzo primijenili iračke tehnike uspješno napadajući zapadne snage'. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene