Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Šestorica NATO-ovih vojnika izgubila su život u četvrtak u ofenzivi na Mardžu, talibansko uporište na jugu Afganistana.


Time se broj vojnika međunarodnih snaga poginulih od početka ofenzive popeo na jedanaest, priopćio je Sjevernoatlantski savez. Trojica vojnika ubijena su u borbi, a trojica su podlegla ozljedama zadobivenim u eksploziji bomba kućne izrade koje su postavili talibani, dodaje NATO u novom izvješću. Sjevernoatlantski savez nije naveo državljanstvo šestorice poginulih vojnika. Britansko ministarstvo obrane izvijestilo je nešto ranije o pogibiji dvojice svojih vojnika.

Koncem prošlog tjedna, oko 15.000 afganistanskih vojnika i vojnika međunarodnih snaga, među kojima je najviše Amerikanaca i Britanaca, poveli su veliku ofenzivu na gradić Mardžu, u pokrajini Helmandu, talibanskom uporištu. Pogibijom dvojice Britanaca broj britanskih žrtava u Afganistanu od 2001. popeo se na 263. U operaciji Muštarak (Zajedno) poginula su ukupno jedanaestorica vojnika, među kojima barem trojica Amerikanaca i trojica Britanaca. Od početka godine, u operacijama povezanim s ratom u Afganistanu život je izgubilo 85 vojnika međunarodnih snaga. (Hina)

Vezani članci Zoran Milanović Milanović: "Uvrštenju Daytona u završnu deklaraciju NATO-a protivile se Njemačka i Italija, više zapadnih diplomacija" Slika nije dostupna Afganistan: U jednom danu ubijena desetorica NATO-ovih vojnika